Eichler Great Room Remodel by Klopf Architecture

Eichler Great Room Remodel by Klopf Architecture

Architect
Klopf Architecture
Location
Mountain View, United States
Project Year
2013
Category
Private Houses
Photography © 2014 Mariko Reed

Eichler Great Room Remodel by Klopf Architecture

Klopf Architecture as Architects

The owners wanted to make a few updates that would open and brighten up the off-white and tan, dated and dingy interiors. They desired a more open space for their young kids to play and the whole family to hang out in. They also wanted to refresh the house to make it seem new and ready for a new generation to live in.


Many Eichler houses have been remarkably well preserved over the years, but this house was not one of the well-preserved specimens. The house was originally an atrium model Eichler, but the atrium had been filled in by a previous owner. They did a partial job, leaving the exterior doors and windows and walls in place around the enclosed atrium, so the layout was chopped up. We removed the glass doors and solid walls separating the enclosed atrium from the kitchen and living room to create one large great room space, and re-arranged the kitchen in the process. We used alignments and a clean, simple approach to achieve a calm and logical layout. Materials flow around the great room space to give an integrated feeling of the space. Some structural posts needed to remain to hold up the roof, but overall the space was opened up almost completely. The floor in the former atrium was leveled, and the plan freed up. While some families may desire separated spaces, for a family who wants to spend time together, this was the approach that worked.


In addition to combining the rooms, we freshened up the whole interior with new brighter paint and light wood flooring. The owners really wanted a fresh, bright, gallery-style space. They have artwork and furniture that provides color and interest against the neutral background. Lighter colors bounce light around and make the space feel larger and more open. The owners kept the ceiling boards and beams in the original Eichler style, and opted for white finishes and new appliances, cabinets and Caesarstone counters that pushed the bright vibe. The brightly painted space was brighter and cheerier, even though we didn’t add any doors or windows to the house. With the sunlight coming in, the space feels light and airy and warm.


Klopf Architecture Project Team: John Klopf, AIA, and Angela Todorova Contractor: Flegels Construction Photography © 2014 Mariko Reed Location: Mountian View, CA Year completed: 2013

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More