Elone Schneider Vontobel Children’s Emergency Unit

Elone Schneider Vontobel Children’s Emergency Unit

Architect
Cassiano Arquitetos Associados
Location
Porto Alegre, RS, Brazil | View Map
Project Year
2019
Category
Hospitals
Leonardo Lenskij
Product Spec Sheet

ElementBrand
Rubber Floor Coverings – Noraplan Senticanora
Sinks – CorianDupont Corian
Wooden Furniture – Essence CollectionDuratex
Lighting – Collection Carril and Collection OrbitLuxion
Lighting – Cloud DesignTensoflex

Product Spec Sheet
Rubber Floor Coverings – Noraplan Sentica
by nora
Sinks – Corian
Wooden Furniture – Essence Collection
by Duratex
Lighting – Collection Carril and Collection Orbit
by Luxion
Lighting – Cloud Design

Elone Schneider Vontobel Children’s Emergency Unit

Cassiano Arquitetos Associados as Architects

The new Elone Schneider Vontobel Children’s Emergency Unit represents the relentless pursuit of Hospital Moinhos de Vento of promoting a fast, excellent and complete service.


A comprehensive study was conducted for Hospital Moinhos de Vento, which involved a spatial assessment of all services that make up pediatric care: Intensive Care Unit, Cancer Unit, Cardiology Unit, Pneumology Unit, Gastroenterology Unit, Orthopedics and Traumatology Unit. The outcome of this study resulted in a new space with 500m² of area to Children’s Emergency Unit and was designed with the goal of centralizing pediatric care in one place and providing a positive experience for the patient. Through an agile and fully integrated system with all other areas of the hospital, the patient is classified according to its clinical severity and has access to medical evaluation, examinations and hospitalization whenever necessary. In addition, with the expansion of physical space, it has the capacity to perform an average of 120 medical care per day, directly impacting the reduction of patient waiting time.


The spaces were designed to reduce the negative impact of a hospital stay, the rooms are airy, combining playful with functional. Several strategies for reducing stress were used in the development of the environmental graphic treatment of the space. The atmosphere is composed by the characters of the Moinhos Team: Pedrinho, Minako and Thiago. They help the small patients to become familiar with the hospital environment, representing the reception of the institution through the enchantment and making their stay more peaceful and comfortable.


All the lighting is LED, was used color temperature 3000k at reception and 5000k in the procedure rooms. The rubber floor covering has the same design as the luminaires.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Habitación a 3 metros
next project

Habitación a 3 metros

Private Houses
España - Build completed in 2019
View Project