Erhvervsakademi Sjælland – Roskilde Campus

Erhvervsakademi Sjælland – Roskilde Campus

Architect
WE Architecture

Friis & Moltke
Location
Roskilde, Denmark
Category
Universities

Erhvervsakademi Sjælland – Roskilde Campus by Friis & Moltke + WE architecture

WE Architecture as Architects

Roskilde Campus is a new educational area for 1500 students within the fields of marketing, IT, and food engineering. The total project is 10.000m2 which includes renovation as well as 4000m2 new build. The new building contains educational areas, classrooms, canteen, production kitchen and administration.


The Campus will host various fields of education and the development of the project has taken a clear starting point in the needs of the individual fields of education. Three main concepts have been essential in the design process, “Community”, “Respect” and “Durability”. The communal feeling is a keyword in the daily life and work of both students and staff. The professional and social community is influenced by the physical environment. The proposal contributes to the many different communities by creating flexible physical environments. This includes flexible spaces for diverse activities such as larger events, informal meetings, intimate conversations, breaks, parties, as well as creative and social interaction across fields of studies.


The project aims to “respect” the needs for all users of the building both larger groups and individuals. We all learn differently and have different requirements for the physical space. The building allows for a great variety of learning environments; a need which is predicted to increase in the future.


The campus must be more than just able to withstand use. It should be flexible in the sense of being able to accommodate a variety of learning cultures and needs, both in terms of current requirements and to accommodate future needs.


The sculpture contains service functions and serves as staircase and furniture creating room for social interaction and smaller meetings.


The pavilion appears as a light glass structure containing cantina and auditorium. The surrounding landscape continues into the pavilion and creates several elevated planes in the main space. The different plateaus in the canteen creates a variation of spaces for different types of events.


The building consists of the 3 main elements. The crown, the sculpture and the pavilion. The crown refers in its materiality to the existing buildings on the campus and contains the many class rooms enclosing the large atrium. An elegant roof construction ensures a soft and natural light that makes it comfortable to work in the building.


The sculpture contains service functions and serves as staircase and furniture creating room for social interaction and smaller meetings.


The pavilion appears as a light glass structure containing cantina and auditorium. The surrounding landscape continues into the pavilion and creates several elevated planes in the main space. The different plateaus in the canteen creates a variation of spaces for different types of events.


TIRPITZ
next project

TIRPITZ

Exhibitions and Museums
Blåvand, Denmark - Build completed in 2017
View Project