Esko

Esko

Architect
Kamat and Rozario Architecture
Location
bangalore, India
Project Year
2010
Category
Restaurants

Esko

Kamat and Rozario Architecture as Architects

The design turns budget and site conditions into the generative solution for the project. The program was to create a restaurant/lounge on the top floor of a 5 storey building. The palette of materials combined reused materials from the earlier location of this restaurant with newly introduced materials. The spatial planning was a progression from closed to open. The open spaces flank the north of the building taking full advantage of the street frontage. The roof form also takes its cue from the planning.


The concept and design of this space revolves around the roof. The roof form diverges upwards from the inside to the outer extents of the skin of the structure thus creating a forced perspective and a feeling of openness bringing ‘the outside-inside’ Two long slivers are carved out of the roof form, running from the enclosed restaurant to the open lounge area. These slivers house a series of clay pots suspended horizontally.


The pots drew inspiration from the original name of the restaurant - Clay Pot, which later got re-christened to Esko. The two long slivers created a spatial continuity between the inside and outside ie the restaurant and the lounge. The floor and the furniture are muted and seem to merge into one another’s shadows, so that the roof forms the essence of the space.

Project team
LWL-Museum für Kunst und Kultur
next project

LWL-Museum für Kunst und Kultur

Museums
Münster, Germany
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter