ESPACIO FUNDACIÓN TELEFÓNICA

ESPACIO FUNDACIÓN TELEFÓNICA

Architect
Moneo Brock Studio

Gonzalba Asociados

Quanto Arquitectura
Location
c/ Fuencarral, Spain | View Map
Project Year
2012
Category
Museums
Belén Moneo

ESPACIO FUNDACIÓN TELEFÓNICA by Moneo Brock Studio + Quanto Arquitectura

Moneo Brock Studio as Architects

This museum project for Fundación Telefónica, the cultural institution of Spain’s largest telephone company, occupies four floors in the historic Telefónica Building at the top of Madrid’s most central street, the Gran Via. To address the difficult relationships between the reclaimed spaces of the old building, we designed a central, cohesive circulation path that connects all galleries and cultural spaces on the upper floors to one another and to the street.


Parts of five of the existing floor plates were demolished and a spiral staircase inserted in the void, weaving through an organic, sculptural form which serves simultaneously as a lateral brace for the building’s façade and structural support for the stair.


The galleries take their form from the shape of the building. Here, the floors were stripped of everything non-essential to the structure. Columns were left exposed and the ceilings covered with a suspended metal mesh. The spaces, left bare, reveal the beauty of the existing structure and allow for the maximum freedom for exhibit-specific installations.


On this project Moneo Brock Studio collaborated with Quanto Arquitectura.


Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Emergency LightingDaisalux
Product Spec Sheet
Emergency Lighting
Courtyard City Hall
next project

Courtyard City Hall

Townscapes
plac Kolegiacki 17, 61-841 Poznań, Poland - Build completed in 2016
View Project