Esteiro health center

Esteiro health center

Architect
Diaz y Diaz Arquitectos
Location
Esteiro, Spain
Project Year
2003
Category
Hospitals
Mark Ritchie

Esteiro health center

Diaz y Diaz Arquitectos as Architects

The new health centre will occupy both of the existing buildings, unifying them as a single block extended towards the south. The old hipped roof was modified with a flat roof in order to extend the useful area under the roof and create two complete floors: the top floor, for the exclusive use of healthcare professionals, and the ground floor for public consultations. The extended area to the south was converted into a double height space with access areas. The exterior walls contrast on both floors: the stone wall was completely preserved on the ground floor and a contrasting new Prodema panel ventilated wall was built on the top floor. The volume that has been extended towards the south is enclosed by a curtain wall, which creates strong contrast with the closed character of the main volume: it provides generous natural illumination and views over the estuary thanks to its transparency. In turn, this facilitates a direct visual relationship between the interior and exterior. This harmonious coexistence is reflected in the expression of the compositional method, and also by the three elements of the project: the existing ground floor, the added top floor and the volume extended toward the outside.

Share or Add Esteiro health center to your Collections
Project Credits
Hotel Carlota
next project

Hotel Carlota

Hotels
México D.F., Mexico - Build completed in 2014
View Project