Eternity

Eternity

Apartments
West Footscray, Australia
©k20 Architecture

Eternity

k20 Architecture as Architects

Eternity is a new paradigm for apartment living.


Eternity was designed by k20 Architecture, and takes its inspiration from the trees surrounding the site, particularly those lining Stony Creek, and they provide a sanctuary in the heart of a highly urbanised environment.


The project will consist of five warehouse-like buildings, constructed from timber, each with four levels, linked by a timbered pedestrian boardwalk, elevated and widened in parts to encourage places for people to gather or simply to reflect in the restored natural environment.


The physical form of the building, with its stylised roof and timber finishes, echoes the industrial warehouse heritage of the region.


The exterior is softened by durable and sustainably sourced timber finish on the façade that will shield the building from harsh western sun in summer and insulate during winter.


The site incorporates larger than normal apartments and was created on a site that was previously a single dwelling block. Eternity combines lifestyle balance with design harmony. The site takes full advantage of its natural surroundings, the Stony Creek frontage and adjoining parkland to its West and Basset reserve to its west.


Between the buildings and Stony Creek, on the south side of the buildings, the parkland has been revegetated with indigenous species, a process that will continue over the next ten years, eventually replacing the 70-yearold willow trees that currently line the creek, and returning the landscape to its natural state. The development will also include a northern parkland setting, a large communal roof with vegetable boxes for residents and expansive views of the city and surrounding parklands.


An ecologist was engaged to advise on the replanting, and to establish the rooftop garden as well as the garden facing Stony Creek. The intent is to promote local bird life within a natural ecology and to create a relaxed setting that can be enjoyed by the building’s occupants. Wider than normal balconies have direct connection across the full width of every apartment, and can easily accommodate chairs and tables, providing additional living space.


Air conditioning units will be hidden behind timber enclosures on the balconies, and air ducted away to maximise comfort when residents are using their balconies.


The building incorporates passive environmental design principles such as solar power and hot water, individual metering and rainwater harvesting, all of which will help to lower operating costs.


Materials will include a high level of recycled content. Local suppliers will be used wherever possible to reduce the carbon miles of the construction. External finishes are designed for low maintenance, and selected for quality, durability and longevity.


The construction of Eternity is planned to be no less economically sustainable than the building itself. At least 80% of its construction will be sourced from local suppliers, generating direct and indirect employment for hundreds of peop

Project team
The Co-operative
next project

The Co-operative

Offices
Manchester, United Kingdom - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter