EXTENSION OF BIO-CLINICAL RESEARCH CENTER (CRBC)

EXTENSION OF BIO-CLINICAL RESEARCH CENTER (CRBC)

Research Facilities
Clermont-Ferrand, France - Build completed in 2017
Luc Boegly

RESTRUCTURING AND EXTENSION OF BIO-CLINICAL RESEARCH CENTER (CRBC)

Peripheriques Architectes as Architects

Within the C.H.U. of Clermont-Ferrand, the project suggests to gather together the various departments of the GReD in a unique equipment, including research and teaching spaces with a business incubator and common services. This concept, encouraged by the shape and functionality of the new building, suggest new opportunities for exchange tools and knowledges as well as fruitful synergies,. With the multiple constraints on the site, we decided to extend the building in several directions. This settlement plays with the topography of the ground and allows to melt the current construction in a more ample set connected formally and functionally to the main building. In the South, this new set integrates external and convivial arrangements, participating actively in the requalification of this off-centered part of the campus.


The image of the building is completely reworked by new facades. The solid parts and glazed parts are made from modular elements declined in size and color. Different elements of terracotta enamelled black iridescent combine; the anodized aluminum joinery is composed of three gold shades (gold, bronze and champagne). This modular and systematic design of facades refers to notions of sequencing and variation that are not foreign to the activities of genetic researchers. The groundfloor contains the common places, which are supposed to be frequented by the entire staff of the campus, the service and logistics places accessible by the widened current service area. The first floor lodges all the places of the valuation pole. The various departments of the GRED are grouped by level in the superior floors. The teaching pole has clearances and dedicated vertical circulations, which don't interfere in the general functioning of the building.


The materials used are brilliant, reflecting and sensitive to the variations of light. So the perception of facades changes according to the hour of the day, the weather, the color of the sky...The building interacts with its environment.

Product Specifications
BrandCategoryProducts
AFRACOMANODIZED METAL
GCC AGENCE AUVERGNEClos/ Couvert
ManganelliAudiovisual equipment amphitheater
NormacadreLockmithing
SRSFlooring
WienerbergerWienerbergerBLACK PEARL ENAMELLED TERRACOTTA
Stone Villa in the Veneto countryside
next project

Stone Villa in the Veneto countryside

Private Houses
Venice, Italy - Build completed in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter