Family House Lhota, a house like a poem

Atelier Kunc Architects as Architects

Live like on a beautiful holiday

 

This is the motto of the architecture and living by Atelier Kunc Architects.

 

In the north of Bohemia, in the area of pine forests and sandpits, a beautiful bungalow was raised; a dwelling full of light, whose concept perfectly blurs the differences between indoors and garden, between exterior and interior.

A powerful story, full of beautiful emotions.

A house like a poem.

photo_credit Peter Fabo
Peter Fabo
photo_credit Peter Fabo
Peter Fabo

Story

 

This client found us because we design and also build airy and glazed bungalows that we think of not as "architecture" but more as living - life outdoors, in the garden, in nature of which we are an integral part. And he had a really wonderful place to live. The land invited to save as much of the forest as possible—spectacular mature pines—and to build the house so that you could enter the garden from every part of the interior; to completely blur the distinction between inside and outside. And that has been an utter success. It is one organic space.

The owners wanted a ground-floor, user-friendly, completely wheelchair-accessible house with a large living space.

When discussing the form of the building, it wasn't primarily about the architecture. We were fine-tuning how the house would work, what atmosphere and emotions it would evoke, what life in it would be like - not what it would look like. And we quickly came to an agreement. The clients knew exactly what they wanted, and we were able to offer it to them. It was a synergy.

photo_credit Peter Fabo
Peter Fabo
photo_credit Peter Fabo
Peter Fabo
photo_credit Peter Fabo
Peter Fabo

Layout is crucial

 

Once the views from each room were laid out, a visual cross was created, which the layout of the house is based on, with two main light and sight lines running through the house. A stone wall separates the "public" part, the technical room and the part for visitors which has its own entrance, from the "private" part, the living area for the owners only, which forms a kind of hotel-like apartment with a master bedroom, a bathroom, a walk-in wardrobe and a sauna with an exit to the garden,.

A great layout is the basis of living, and here it is very cleverly designed to separate the part of the house facing the street from the private part facing the garden.

photo_credit Peter Fabo
Peter Fabo
photo_credit Peter Fabo
Peter Fabo
photo_credit Peter Fabo
Peter Fabo

Design and architecture

 

Stones, sand and pine forests - the genius loci of the place.

The whole area consists of sandpits, sand and stones, so we wanted to incorporate the sand motif into the whole concept of the house.

The large pieces of sandstone on the facades come from a nearby quarry. In the spirit of the architectural intent to connect the interior with the exterior and create one organic space, the stone wall runs from the inside to the outside, same as the raster wooden wall separating the private part of the house. Large-format aluminium windows and a flat roof with overhangs to protect against the sun help to create a sense of no boundary between the inside and the outside. This feeling is enhanced by skylights that illuminate the interior and create a play of moving shadows of the trees outside.

photo_credit Peter Fabo
Peter Fabo
photo_credit Peter Fabo
Peter Fabo
photo_credit Atelier Kunc
Atelier Kunc

Every bit of detail

 

All the interior furnishing was sourced based on an interior design project.

Clients always receive a complete project from us down to the last fork on the table, so they know what to buy where. And that's what we really want from the interiors in our homes – to have a beautiful and comfortable home that you'll love.

photo_credit Atelier Kunc
Atelier Kunc
Caption
photo_credit Atelier Kunc
Atelier Kunc

Good choice of professionals

 

Although the house was quite complex in detail, the clients are one of the small percentage of investors who have experienced no complications of any kind during construction, as they were lucky to have found reliable professionals.

The project was detailed, the construction supervision was excellent, and the construction company was flawless. The construction manager was skilled and experienced, so everything went relatively smoothly.

 

From our point of view as architects, this house has so far been our best representation of our ideal about connecting the house with the garden and enabling the clients to live in close touch with the nature.

photo_credit Atelier Kunc
Atelier Kunc

 

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
LightingLZF
SuppliersSTAMURA s.r.o.
Product Spec Sheet
Lighting
by LZF
Suppliers
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy
19 Jul 2024 News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy

The Port of Seattle recently broke ground on the new Maritime Innovation Center at Fishermen’s... More

Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague
19 Jul 2024 News
Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague

Prague-based creative studio QARTA Architektura has completed the development of an apartment comple... More

Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten
19 Jul 2024 News
Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten

Baumschlager Eberle Architekten is an international architectural firm known for its contextual inte... More

XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More

Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart
18 Jul 2024 News
Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart

Memorial Park, an iconic urban greenspace in Houston, Texas, has long been valued for its vast trail... More

Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
17 Jul 2024 News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”

Global architecture and design firm Perkins&Will designed the London-based European head office... More

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
17 Jul 2024 News
Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques

Architects Betsaida Curto Reyes of Estudio Copla and Ander Bados Sesma of Atelier Ander Bados have c... More