Fantails Estate, Early childhood centre

Fantails Estate, Early childhood centre

Architect
Collingridge And Smith Architects
Location
Dairy Flat, New Zealand | View Map
Project Year
2020
Category
Nurseries

Fantails Estate Early Childhood centre

Collingridge And Smith Architects as Architects

The Fantails Estate Early childhood centre is set over 3½ hectares of land, catering for 154 children ranging from babies to pre-schoolers. Framed by paddocks, animals and trees, this early learning centre strikes a balance between state-of-the-art, modern educational spaces and sits sensitively within its rural New Zealand context. 

The site presented a shared vision of a unique ‘luxury lodge’ for children. Our team at Collingridge and Smith Architects (UK) implemented the balanced blend of functionality, aesthetics and environmental sustainability into the project.   

At the end of a winding, estate-like driveways, the centre sits as six individual blocks fanned out around a striking geometric timber canopy. The six blocks comprise of five individual classrooms, and a more private staff block including kitchen, laundry and administrative spaces. Canopies in this project create all-weather play spaces, allowing the building to open up to the outdoors and remain naturally ventilated for most of the year. 

Internally, each classroom has a north-facing outlook to the large playground and the countryside setting, with the playground providing children with seven times the minimum area for outdoor play each child approximately with 52m2 of individual play space. The deep canopies are covered with polycarbonate roofing, minimizing excess heat and glare from the sun. The sizing of each block is so that daylighting and natural ventilation is provided in deep plan room for most optimal internal environment quality for children’s positive health outcomes. This further, substantially reduces the need for internal power. 

The overall planning is airy and spacious allowing seamless flow between the indoor and outdoor spaces, Low-E coated glazed sliding doors allow children to experience over 80% visual connectivity to the outside from each room. Individual classrooms have been designed to provide children with an intimate learning environment, featuring facilities that cater for the unique needs of each age group. Custom designed cabinetry and play equipment create a cohesive feel throughout the interior, fitting in with the overall architectural design and form of the building. Finished flawlessly with painted plasterboards from wall to ceiling and selection of the Autex panelling, further softens the internal spaces and provides a functional area to hang notices and artwork. The selection a natural material palette was favourable, for designing a striking architectural form within the context of rural/countryside setting. Timber was predominantly incorporated with minimal use of steel beams and posts. This is to ensure the structure is economic while also minimising the buildings overall carbon footprint. 

The natural integration of sustainability in our project includes a range of strategies, such as the rainwater catchment system on site, this provides for all of the buildings water supply. Blackwater is also captured and treated on site – no wastewater is released or imported on site. The roof and walls have high insulation level, so heat loss is minimal resulting in 20% better performance. While the design is oriented for solar gains in winter, natural ventilation, shading and thermal mass cooling in the summer occurs naturally.

Project Credits
Product Spec Sheet

TP Apartment
next project

TP Apartment

Apartments
Paris, France - Build completed in 2020
View Project