FC House

FC House

Architect
Studio Arthur Casas
Location
Itu, Brazil
Project Year
2012
Category
Private Houses
Fernando Guerra

FC House - Itu

Studio Arthur Casas as Architects

One hour away from São Paulo, this house in Itu is a refuge for a young couple and their daughters. A prime position on the banks of a small lake and the presence of a large Tabebuia tree guided this project that aims to fusion with the landscape


The L shaped plan marks the distribution of the spaces: in the main volume we placed the daughter’s bedrooms; a courtyard with a winter garden next to the home theater forms an intimate room; and the vast living room opens up to the terrace and to the lake, free of any boundaries blocking the connection with the outside. On the first floor we placed the master bedroom and the gym, using the external walls as parapets to reinforce the horizontality.


In a second volume is the dining room next to the living room, in a slightly higher level, along with the kitchen and service areas. Above this volume the guestroom has its own private access. A large pergola along the rear façade protects a stone courtyard that can be used as a parking space. The house is characterized by its horizontal lines and fluid spaces. The entrance door is in the point where the two volumes converge. The low ceiling of the hall contrasts with the generous space of the living room, reinforcing the invitation to look outwards to the landscape. On one side, the stone flooring of the dining room extends to the terrace, gradually being replaced by the grass. On the other, the living room’s wooden floor becomes a deck next to the swimming pool. A tree trunk conceals the single structural column that supports the impressive span. Glass doors slide inside the walls and disappear, bringing the terrace, the trees and the lake within the house. The wooden flooring and ceiling creates warmth and coziness in this space made for contemplating nature. A second terrace, next to the living room, is protected by a cantilevered pergola with a retractable sunshade. The swimming pool mimics the lake with its large rocks and landscape design by Luis Carlos Orsini. Next to the pool, a stone ground hearth was created in the garden. The old Tabebuia tree was preserved and literally incorporated by the architecture, as the staircase that leads to the first floor hinges over it. The variety of paths intertwines inside and outside areas and highlights the porosity between spaces and their integration with the context. The clients asked for a sustainable house and opted for a steel structure, certified Brazilian teak for all the wood employed and a water recycling system. In order to achieve a discrete insertion within the landscape, the paint used in the façades was developed with local earth, mimicking the tones of the relatively arid surroundings. The interior design project aimed for conciliating comfort with exteriority. Furniture by Sérgio Rodrigues and Jorge Zalsupin share the space with objects designed by Studio Arthur Casas, like the center table set named “Arquipélago”. In the living room, an unexpected display window was created to showcase the client’s vintage motorcycle collection. Even though this project is made of large volumes, it has a discrete presence, made possible by the earthly tones that blend with the arid context and the horizontal lines that highlight the surrounding tree canopies, starting with the magnificent Tabebuia tree hovering over the house.

Share or Add FC House to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
TIO chairMassproductionsTio Chairs
Product Spec Sheet
Ca la Maña
next project

Ca la Maña

Private Houses
Torrent, Valencia, Spain - Build completed in 2018
View Project