Fondation des Terrains Industriels Headquarters

Fondation des Terrains Industriels Headquarters

Architect
Studio Banana
Location
Geneva, Switzerland | View Map
Project Year
2016
Category
Offices
Rubén P. Bescos
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LinoleumForbo Flooring Systems
ManufacturersArper SPA
ManufacturersFantoni
ManufacturersTolix
ManufacturersVitra.

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Fantoni
Manufacturers
by Tolix
Manufacturers
by Vitra.

Fondation des Terrains Industriels Headquarters

Studio Banana as Architects

The renovation project of the FTI foundation’s headquarters in the heart of Geneva's industrial urban fabric was undertaken following two primary objectives:


On one hand, the need to activate a collaborative culture amongst the different departments, based on a transversal project dynamic, and on the other hand the need to propose a renewed and coherent client experience in line with the foundation's values. The users were involved in a participatory co-design process from the start, helping to shape a common vision and to create an optimal user experience.


As the foundation is in charge of managing all industrial land in the state of Geneva, the involved departments are very diverse, from the urbanism and development team to the legal, including IT, finances or commercial, always working horizontally in each project.


The new layout proposes a re-organization of competence teams in clusters, where each has a dedicated space with specific tools, support rooms, furniture and a distinctive chromatic identity. The spine of the project features the filing archive of the foundation, where 70 years of lease contracts and plans are accessible for the project teams. All the common areas colonize the spaces in-between the clusters, bringing transversal views and daylight to the core of the floor plan and conveying values of transparency and reliability. The main project room is the most characteristic space, featuring a large-format oak table and offering a spectacular view over the old city of Geneva and the Alps.


The foundation hosts many meetings, mainly by the commercial and city planning teams. The visitor experience has been completely remodelled so that the reception, lounge and formal meeting room create a clear sequence on the South end of the premises. Smaller meeting rooms have been integrated along the workspace in order to provide different degrees of exposure and formality. As a result users have a choice of environment, depending on the specific activities and interactions they need to engage in.


The renovation project successfully rebrands the foundation in a fresh look and at the same time fosters a new culture and work methodology and interactions.



5 main features of the project:

* Activates collaborative culture amongst different departments.

* Teams are grouped in clusters with specific tools and identity.

* The archive –which is the base of all works- becomes the spine of the space.

* Common areas are spread around the clusters, conveying values of transparency and reliability.

* The environment offers spaces of different sizes and moods, regarding the different tasks to be developed. 


Materials, construction methods and finishes used under each heading: 

Floor- Linoleum of various colors, carpet

Wall-Painted plaster

Ceiling-Suspended wood lamellas

Lighting-LED panels and linear profiles

Furniture- Vitra, Arper, Fantoni,

Other features- Spine-archive: BrickBox

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More