Four Pieces of Different Scale Furniture

Four Pieces of Different Scale Furniture

Architect
LI WENXI ARCHITECTS
Location
Hangzhou, Zhejiang, China | View Map
Category
Offices
Zhao Qiang

Four Pieces of Different Scale Furniture -- The Office of LANDER Electric

LI WENXI ARCHITECTS as Architects

The project is located in the Singapore Science Park in Xiasha district of Hangzhou, China with a standard floor area of 1200 sqm, which is the new office of LANDER electric gaming cultural company. This is the work of Architect LI Wenxi when he study as a Ph.D. candidate in Waseda University, Japan.

 

The surface is long strip-shaped, how to create the space with four consecutive styles of waiting, communication, having rests and working but totally different atmosphere from the space with width of 25 meters and length of 50 meters becomes the first problem when beginning to design.

 

What enlightens us is the processing of space paragraph in Chinese traditional scroll paintings.

 

“Han Xizai Evening Banquet” of the imperial palace in Beijing is divided into five paragraphs, which are respectively music, dance, relaxation, play and farewell. Different spaces in the paintings are divided with the furniture such as couches, screens and desks, with Han Xizai who appears in every paragraph as the protagonist of the narration, lying and talking, or playing drums or waving hands, which is closely related to his behavior. As the important carrier of behavior, furniture plays an important role of plot segmentation, behavior suggestions in narrations.

 

Based on the interests in the translation of paintings element space, we have designed four pieces of different scale furniture between the spaces with different demands, which not only divides the space but also bears the function.

 

1. Cambered seat

The cambered seat becomes the start of narration after entering the door, we don’t want to make waiting time boring so as to increase the support of cambered surface for the white sofa, which presents various possibilities for the posture of sitting.

 

2. Couch

The step shaped space is designed for communication and relaxation, not for the communication between the upper and lower layers but just to provide the space which is similar to the bed for talking and even lying by multiple people.

 

3.Long table

The 8 meter long table designed for the tea room is the humble decoration in the narrative climax, and also the place where employees must arrive for relaxation.

 

4. Screens

Three white moving walls divide the big space into three departments of design department, gaming department and marketing department, with the moving of the interface, each department could contact and separate timely.

 

Rain Hill

The use of large area glass bricks makes the space blurred, it seems that people are on the hills after raining with the soft light coming through the interfaces. The ambiguous way of dividing space is to weaken the separation of dead walls and increase the joy when walking inside.

 

Postscript

This is a design practice about the basic problem of architecture-division. The specialization of traditional painting language is interesting and full of challenges.

Project Credits
Product Spec Sheet

Villa Pernoi
next project

Villa Pernoi

Private Houses
Lagos, Portugal - Build completed in 2019
View Project