Funicular Station

Funicular Station

Architect
MIAS Architects
Location
Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2008
Category
Train stations

Funicular Station in Tibidabo

MIAS Architects as Architects

The lower station of the Tibidabo funicular was built in 1888, designed as a train station, from down below the mountain, transporting people to the park but also to the inhabitants’ homes. The building is a typical train station: with a lower area, where the entrance is located, and an apartment in the first floor for the station keeper lived. On the top of the volume, a gable roof protects the train and the platforms, as if it was the “house of the train.” Obviously, the position of the building is in a slope, due to the funicular characteristics. Over the years, the building has been modified, with little auxiliary constructions added alongside. The façades were even painted as placards. These paintings gave the building a very unique commercial look. The proposal suggests that this hall-building should be a premonition of what happens up above in the park, where people meet fantasy.


Our intervention is based in cleaning the building of the addings and wants to achieve a free and diaphanous space inside. The construction that covers the platforms is built again, maintaining the same wooden structure, using waterproof materials in order to protect machinery. Colour tiling in the roof is preserved as well. The exterior walls are repaired and painted again. Due to budget causes, painted placards could not be refurbished. They were repainted with blue stripes on a protective layer. Thus, these paintings will be recoverable one day.


Inner spaces are recovered as they were in the past, making tile and metallic ceilings visible. The cast iron pillars and the original pavement are restored. Some pieces are added, looking like flowers on the ground. White blankets occupy the hall area, working as screens for projections of the park activities. While waiting for the train, the audience would be able to enjoy these projections on cardboard-and-wood-made blankets. In fact, they are something like a fragile occupation, as if they were ghosts. Everything is built with the same system: the ticket office and the arrival pergola.


The small toilette all covered with curved reflector stainless steel, reinterprets a magic mirror room. Windows are restored and protected with blankets made of expanded metal sheets, with a scaled-fish look. It gets fragmented when it is opened, inviting to enter, attracting people as the other park buildings. Natural light is filtered through these metallic curtains.


Another part of the project is painting again two old trains as two big coloured worms that move up and down the woods. All the metallic enclosures, in the end, get mixed with the vision of the trees.

Share or Add Funicular Station to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Two rooms, one bench
next project

Two rooms, one bench

Private Houses
Geneva, Switzerland - Build completed in 2019
View Project