GALILEO House

GALILEO House

Architect
CMQ Architettura
Location
Milan, Metropolitan City of Milan, Italy | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Elisa Galluzzo

GALILEO House

CMQ Architettura as Architects

From the post-war period to the 1970s, Milan gathered a large variety of residential buildings. With the expansion of the city, these buildings turned from a sprawl condition to be part of the vital tissue of the city. However, in most cases, it is difficult to find a clear architectural value over the single edifice. 

The project is set in a small 75sqm apartment located in one of these buildings. The interior layout of the apartment has remained unchanged since its construction, with a blind corridor that served as the entrance and gave access to the various spaces of the house.

 

The freedom of the program has allowed us to investigate the value of an apartment that had no specific architectural quality. We realized that the conformation of the building lets the apartment to gather direct natural light all day long through three different views facing East, South and West. This characteristic has led to the realization of a unique space that could restore a relationship with the light in every point of the house, making the Earth revolution to be perceived within a small domestic space.

 

By denying any division, the entrance, the living room, the kitchen and the bedroom are placed in a single space that extends from one side to the other, allowing the external element of light to cyclically change the perception of the house in every point of the apartment. The service areas of the cloakroom, the bathroom and laundry have been designed by subtraction and have been treated through pure walls, which soften their presence.

 

The different materials tension the image of a unique space to allow different degrees of intimacy within the house. The entrance, the living room and the kitchen are made of typical Milanese stone, "Ceppo di Grè", while the room and its connection with the rest of the house are made of in wood. Placing these materials on the walls made it possible to generate a domestic atmosphere, which, in one case is translated into the background of the memories of the owner, while in the other wraps up a small reading space. the blue painting, from simple decoration, becomes the linking element of all the environments.

 

Galileo was an Italian scientist who lived between 16th and 17th century. Considered the father of modern science, among his greatest contributions to progress, there was the introduction of the scientific method and the refinement of the telescope, which allowed him to observe the cosmos and demonstrate the Cartesian thesis. 

As in the case of the Galilean telescope, that makes an object appear larger than it actually is, the choices of not treating the corridor as a service space and of not hiding the room in a corner of the flat allowed us to perceive the entire depth of the house, making a modest apartment look larger than it actually is.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More