Garden of the Palace Juan Pizarro de Aragón

Garden of the Palace Juan Pizarro de Aragón

Architect
studioata
Location
Plaza Ruiz de Mendoza, Trujillo, Spain
Project Year
2010
Category
Parks/Gardens
Vicente de la Calle

Garden of the Palace Juan Pizarro de Aragón

studioata as Architects

The adjacent garden in front of Palazzo Juan Pizarro de Aragón had been vacant for years, witness of the degradation and isolation from the surrounding urban context. This critical situation drives the Municipality of Trujillo to publish a competition for the redevelopment and the integration of this green area with the urban background. The project is respectful of the pre-existent elements, using a common language, such as the symmetrical disposition between the plan and the elevation and the use of the typical and local autochthon vegetation.


A wide and comfortable central staircase, framed by pre-existent old palm tree, welcomes the visitor approaching to the piazza and enhances the South loggia of the Palace Juan Pizarro de Aragón. The randomly-disposed benches are aimed to interrupt the regular rhythm of the staircase and its monumentally aspect in one hand, but in the other hand they can be quickly removed in case of an hypothetical new way of access for the Palace.


The contrast produces by random disposition of a static element like the benches, which are composed by the modular repetition of one wrought-iron element, introduced inside the dynamism of the staircase, gives to the basement of the Palace the dichotomy dynamism/statics in continuous transformation. The west ramp becomes wider, facilitating the flux of people towards the urban centre and the possibilities of loading/unloading for the future cultural activities assigned to this new space.


About the central area, a cement slab, has been used over the centuries by the local aristocracy as a dance floor. The project is conceived as the historical re-interpretation and redevelopment of this ancient amusement functions and activities. The pavement is realized in local granite and it emphasizes by means of two different colors and details the presence of historical elements inside the garden: the heterogeneous texture underlines the different functions and positions over the centuries of the palm trees’ vases and the dancing floor.


In the central space, the presence of a particular fountain creates a double function: a game for children and the rhythm of the water evokes the historical dances. The disposition of the smaller and darker slabs testifies the traditional purposes of the garden, having as core of the activities the centre of the piazza. Here, in fact it is possible to find into the granite slab footprints engraved and chemically treated, which represent XVII-century passes, involving the visitor to become the main actor of this dance inside the space.


When the piazza is used for cultural events, the fountain can be dampened and the whole space both turns into the stage and into the backdrop of greater occasions, thank to its lifted up position separating it from the south open space. The illuminating system has a double task: in one hand it follows every water sprinkle of the fountain by means of a diffused light, on the other hand, punctual lights emphasizes the feature of the Placido’s façade and the pre-existing vegetation.


El Batel Auditorium and Conference center
next project

El Batel Auditorium and Conference center

Heritages and Marinas
Cartagena, Spain - Build completed in 2011
View Project