City Hall and Senior Housing, Pany

Pablo Horváth as Architects

The Gemeindehaus Pany is an example of a contemporary building developed from local tradition.

The new municipal building which, despite its striking appearance, fits in harmoniously with the existing architectural grain makes a contribution to densification and centralization. The building’s slightly set-back position creates a village-square-like outside space.


On the ground floor, the municipal administration and Pany-St.Antönien Tourism share an open-space office. On the first floor, a treatment room for home health services is at the disposal of tenants as well as guests. Also housed on this floor are a spacious conference room and the office of the municipal Secretary and Administrator. All eight apartments for the elderly are lined with wood panelling: the walls and ceilings with fir, the floors and windows with larch wainscoting. Through this materiality, elderly people are provided with a comfortable, traditional and cosy environment.

The development core of exposed concrete and natural stone functions as a central corridor. A superstructure made entirely of wood including a gable, an entrance canopy and lucarnes is laid on the massive core. The building’s formal design is anchored in a reinterpreted regionalism: the hand-chopped larch shingles document the rural context, while the accentuating wood panels and the orbital lesenes root the building in the present and lend it a representative quality.

This design attitude springs from a respect for an architectural landscape which has grown over the course of history.

This story is available in multiple languages
Share or Add Gemeindehaus Pany to your Collections
Project Credits
Utrecht Community (UCo)
next project

Utrecht Community (UCo)

Offices
2e Daalsedijk 6a, 3551 EJ Utrecht, Netherlands - Build completed in 2017
View Project