General Electric Headquarter

General Electric Headquarter

Architect
OSA Ochs Schmidhuber Architekten
Location
Munich, Germany
Project Year
2016
Category
Offices
Courtesy & Copyrights OSA Ochs Schmidhuber Architekten GmbH and hiepler brunier

General Electric´s new Headquarters

OSA Ochs Schmidhuber Architekten as Architects

The international company General Electric has completed its existing building in FreisingerLandstrasse, Munich with the construction of a new European Research Centre. Between 2012 and 2016, OSA has improved the company’s headquarters with its new architecture. The 22,000m² building, apart from a Canteen and a Conference Centre, has numerous workstations for interdisciplinary research by employees from all over the globe.

 

The floor plan follows a geometric “8”, symbolising infinity for General Electric's continuous research and creative work. The floor plan houses two spacious, open-air atriums and the ground floor has two striking cantilevers.

 

This expressive cubic structure evolves from the geometric floor plan. Its dynamic generates an expressive rhythm that characterizes the whole architecture. The facade of the reinforced concrete structure shows a balanced interplay between closed and open spaces, aluminium-clad walls and glass.

 

The composition of different building masses freely interlocking with one another to form the whole, is an “Architecture Parlante” and stands for the interdisciplinary approach - the interlocking of research, science and engineering – that General Electric stands for.

 

The research building stands solid and grounded but also opens itself up towards the upper levels with its transparent glass surfaces, openness and optimal lighting.

 

Material Used :
1. Aluminum panels, tongue and groove system, naturalanodized aluminum surface Width 100mm length 6000mm, concealed fastening, closed press joint, open movement joint, manufacturer e.g. Küffner or equivalent)
2. Mullion transom facade aluminum glass, 3-pane insulating glass with internal sun protection, fixed window elements, ventilation wings made of anodized aluminum panel, external fall protection made of horizontal slats
3. Parquet; Hardwood sticks
4. Fire protection walls HOBA

This story is available in multiple languages
Share or Add General Electric Headquarter to your Collections
Project Credits
King Fahad National Library
next project

King Fahad National Library

Libraries
Riyadh, Saudi Arabia - Build completed in 2013
View Project