Geneva Laboratory

Geneva Laboratory

Architect
Studio Maks
Location
Carouge, Switzerland | View Map
Category
Cultural Centres

Theaters

Geneva Laboratory

Studio Maks as Architects

The project concerns the renewal and extension of an existing theater and community center in Carouge, a city near Geneva. The question was whether to maintain and renovate the existing buildings or replace them by a new complex.


By considering the functional and financial aspects of the project, we decided for an intermediate solution: maintain the community center, but replace the existing theater and add a third new volume. The three volumes are covered by new roofs that float amid tree tops, uniting the buildings and open spaces within a single identity.


This constellation of buildings and spaces, varying in age, reinforce the identity of the site and provides a village-like atmosphere. This typology is relevant to the contemporary theater, which no longer is an introverted place for merely watching performances. Rather, it is a buzzing center where an array of activities unfold: naturally performances, but also lectures, exhibitions, educational events, public debates and community gatherings. It is a place to meet, to see and to be seen - an open, dynamic space at the heart of the city.


This open theater concept was developed in detail with dUCKS Scéno.

Share or Add Geneva Laboratory to your Collections
Project Credits
Architects
MIX Dubai Restaurant for Alain Ducasse
next project

MIX Dubai Restaurant for Alain Ducasse

Restaurants
Kempinski hotel, Palm Jumeirah, Dubai, United Arab Emirates - Build completed in 2018
View Project