Glassell School of Art

Glassell School of Art

Architect
Steven Holl Architects

Kendall/Heaton Associates
Location
Houston, TX, United States
Project Year
2018
Category
Museums
Richard Barnes

Glassell School of Art

Steven Holl Architects as Architects

1) The ‘L’ shape of the building is a campus space defining geometry, relating to the whole of the campus and providing the inclined plane access to the campus overlook terrace.


2) Structure: the precast concrete structural elements, made in Waco, Texas, hold up the floors and define the exterior, incorporating the angle of the main incline. They also allude to the adjacent sculpture garden walls angled by Isamo Nogouchi.


3) The entry to the ‘L’-shaped building is placed at the main interior corner and is defined by a dissolution of the structure: an opening up which sets the exhibition forum in torsion climbing vertically to the roof terrace overlook.


The Museum of Fine Arts, Houston redevelopment has the unique chance to expand the museum’s campus as an integral experience open to the community. Horizontal activity, transparency and porosity will unify the new MFAH, and provide inspiring and inviting public spaces. The lush Houston vegetation, refreshing sound, and reflections in water are all part of a new campus experience elevating the poetry of art. The new ‘L’ shaped Glassell school shapes the Brown Foundation Plaza which extends the space of the Lillie and Hugh Roy Cullen Sculpture Garden by Isamu Noguchi.


The inclined plane of the roof shapes an amphitheater and a public path to a rooftop garden overlooking the whole MFAH campus.


There are 3 gallery spaces in the building:

1) At the ground level café space overlooking the plaza

2) At the Education Court connecting to a sculptural tunnel to the future Nancy and Rich Kinder Building

3) At the top of the forum on the second floor


The main entry opens to a cascade of levels at the forum shaping an informal learning space directly opening to a 75 seat auditorium. There are 23 studios shared between the Core Program and Junior School and 8 core-fellow studios. All of these have been designed with flexibility, great light, and fine proportions.


The simple planar structural pieces of sandblasted concrete begin with the angle of the inclined roof plane and give character to the inner spaces of the building in the spirit of simplicity and directness employed by Mies Van der Rohe’s original building. The concrete planes alternate with large translucent panels to provide ideal diffuse light to the studios. As an educational building it tells us how it is made. Winston Churchill said

Project team
Façade consultant
Climate engineers
Structural engineers
MEP engineer
ACROPOLIS MUSEUM
next project

ACROPOLIS MUSEUM

Museums
Athens, Greece
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter