GNG | 2 level Loft

GNG | 2 level Loft

Architect
PLUS ULTRA studio
Location
Pesaro, PU, Italy
Project Year
2018
Category
Apartments
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
LightingsFlosArco LED, String Lights
FurnitureCappellini
SofaSpotti Milano
LightingsArtemide
ChairsHAY
SofaInnovation Living

Product Spec Sheet
Lightings
Furniture
Sofa
Lightings
Chairs
by HAY

GNG

PLUS ULTRA studio as Architects

The project means to contradict the typological definition of loft - usually in post-industrial buildings - and aims to design a modern interior inside an historic house. Organised on two levels, the 250 sqm apartment is characterised by the continuity of space, double height rooms and a sensitive balance between historical heritage and new furniture and finishings. Refined finishes and old and new furnishings mix up to create new harmonious compositions.


The living room and the master bedroom are at the first level: the former is characterised by a big ancient fireplace and by a double height space, while the bedroom has a low ceiling as a sort of alcove. In the entrance hall, completely covered by a geometric wallpaper, a small service bathroom is integrated in the built-in wardrobe.


The stair draws a diagonal line along the northern wall of the living room and brings upstair to the kitchen and the dining area. The kitchen volume looks like a regular box and it doesn’t interrupt the roof continuity, but it ends at the tie beam height. The dining area overlooks the living room and it is characterised by a long and narrow table and by the proximity of the original timber-truss roof structure, left visible to give to the environment a warm character. The historic structural features stand out also thanks to the minimalism of the furniture: an ancient credenza, a solid oak table and some wireframe chairs.


An archway divides the dining hall from the guests area, a few steps above. A big squared opening overlooks the double height space of the living room; two service blocks frame and emphasise the perspective towards a small window that opens towards the landscape and looks like a painting.


Within the loft, distinguished by simple volumes and open spaces, the design of some elements is clearly legible: the staircase parapet, for instance, draws a sharp diagonal that is very evident and it is inspired by the 45 degrees laying of the terracotta tiles. The project is characterised by a sensitive balance between ancient and modern furniture, between existing and new finishes. The old terracotta floor is present in all the rooms, with the exception of the bathrooms and the kitchen: the kitchen floor, made with large triangular ceramic tiles, recalls the colors and the laying of the old floor. Restored ancient artifacts and artworks are combined with modern art and design objects, such as the famous Arco and Snoopy lamp by Castiglioni brothers, and others contemporary pieces.


The sliding doors of the bedroom are two elements that clearly show the contrast between past and present. The door that separates the bedroom from the living room is a plain panel that disappears into the wall, leaving only the ceiling track visible. The one that separates the room from its bathroom is instead an original custom- made design made of diagonal wooden slats.

This story is available in multiple languages
Share or Add GNG | 2 level Loft to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Minories Hotel
next project

Minories Hotel

Hotels
London, United Kingdom - Build completed in 2016
View Project