Golf Hotel

Golf Hotel

Architect
Topos Atelier de Arquitectura, Lda.
Location
Pte. de Lima, Portugal
Project Year
2003
Category
Hotels
Xavier Antunes

AXIS, Golf Hotel and Resort

Topos Atelier de Arquitectura, Lda. as Architects

The Golf Hotel integrates a set of equipments from the Ponte de Lima's golf course.


From this set of equipments, designed by Topos Atelier, the clubhouse was built between 1993 and 1995 while the touristic village, with 86 dwellings and started in 1995, is now complete.


The hillside terrain, sloping to the west, for the construction of the hotel, stretches from the touristic village (south) to the clubhouse (north). To the east, the limit will be defined by a set of two residential buildings.


To the west, the access road to the parish of Fornelos separates the site from the golf course.


We sought to regulate the insertion of this group of buildings in the landscape, Clubhouse + Hotel + Touristic Village, and establish new spaces of relation between these equipments.


With the implementation of the volume, on the entire western boundary of the plot, we wanted to absorb the different heights between the slope and the street, solve the accesses, qualify the road, fit into the terrain the majority of the program, protect the users from the golf balls and ensure views of the golf course.


The project aims to establish a connection between the building of the "Clubhouse" and the entire settlement.


The meeting of these two languages results in two overlapped volumes.


A basement, lined in corten steel and schist, houses the reception, the bar, a banquet room ...


A box, containing 40 rooms, consists of shutters and vertical planes, one of them stretching to cover the surface of the parking lot and entrances to the hotel.


During execution, the curriculum has undergone frequent changes, especially with the addition of several conference rooms, an indoor pool and a health club.

Share or Add Golf Hotel to your Collections
House Z-M
next project

House Z-M

Private Houses
Heusden-Zolder, Belgium - Build completed in 2013
View Project