Grammarly office

Grammarly office

Architect
balbek bureau
Location
Kyiv, Ukraine | View Map
Project Year
2018
Category
Offices
Andrey Bezuglov, Yevhenii Avramenko
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Furniture Magis spa
TipTon, Stackable Tube Hal chairs/ meeting roomsVitra.
Pendant lampMartinelli Luce
Muse wall lampTOOY
wall lampsVibia
Shadow yarm chair, Shanghai Tip tableMoroso

Product Spec Sheet
Furniture
Spun, Sam Son, TRAFFIC by Magis spa
TipTon, Stackable Tube Hal chairs/ meeting rooms
Pendant lamp
Muse wall lamp
MUSE by TOOY
wall lamps
Shadow yarm chair, Shanghai Tip table

Grammarly office

balbek bureau as Architects

Grammarly is a global company with offices in San Francisco, New York, and Kyiv. Grammarly is a digital writing assistant used by millions of people every day to make their communication clear and effective, wherever they type. Grammarly operates 24/7, with the extensive use of IT devices and a high volume of communication and data exchange, both within individual and group settings.


In 2016, the Grammarly Kyiv team grew and decided to move to a bigger space. Due to the nature of operations, the Company required a variety of spaces for different activity types, including:


-         A large conference hall with 150 seating capacity, for lectures and presentations (aka a meet-up zone);

-         a number of small meeting rooms equipped with IT devices for quality audio and video conferences between offices across the globe;

-         reception zone;

-         a soundproof recreation room;

-         canteen for employees;

-         nap room;

-         several lounge zones;

-         facilities areas


Other requirements included eco-friendly materials, warm color palette and homely feel of the interior; high-tech solutions for conference connection and electrification systems, as well as flexibility and adaptability of space.


Design challenges/results

The original office area, occupying the top floor of a 14-story office building, consisted of two levels, with the ground level featuring 8.8-m high ceiling and 1,300 sq m of open space, and the mezzanine level with a 3-m high ceiling and 450 sq m of space.


Our layout idea was to place the meet-up zone on the ground floor, making it a core element, a heart, of the office, around which six open-plan working zones, each with soundproof qualities, to be located.


We adjusted the configuration of the mezzanine floor to ensure the correct radial curve that separates the working areas from the meet-up zone. We connected the two levels with the newly installed open staircases.


Several individual box rooms offer privacy for quiet work and one-on-one communication. Larger meeting rooms, with capacities of 8 to 15 people, are located around the meet-up zone and are finished in different colors.


There are 21 lounge zones in the office, including a library, a nap room and acoustic room to play musical instruments or watch videos. There is even a fireplace zone for added comfort and relaxation, which is also used as an informal meeting place. 


Extensive use of eco-friendly materials and natural wood, including creative reuse of oak throughout the office space, multiple references to the outdoors in the lounge areas, and the abundance of natural light help to create a positive work-life balance for the employees and contribute to highest levels of their comfort and efficiency.


The nap room is designed for three sleeping places. Conceptually, these are three blocks closed by the curtains for optical isolation. The blocks have mattresses under which weighing sensors are located. If someone occupies a sleeping place - the sensor responds and sends a signal to the light indication - the zZZ letters, which means the block is busy.


Lounge areas created above the rooms of the ground floor are connected to the working zones by one of the key elements of the entire office - the suspension bridge. The length of the bridge is 90m, it loops around the office in a gentle curve, overlooking the entire office and expanding slightly to accommodate lounge zones in its path. The bridge has no ground support, it is merely suspended from the ceiling. In order to keep the thickness of the bridge to a minimum, we passed the sprinkler system pipes under the main floor, and incorporated their fragments into the body of the bridge, blending them with the bridge’s structural elements.


Fifty tons of metal was used in the construction of the office, out of which 25 tons went to making the suspension bridge. It unites various functional zones of the office into a single life cycle or rhythm; it has also become a powerful symbol of the inseparable connection between Grammarly offices in Kyiv, New York, and San Francisco. 


Material Used :

Factories:

Propro. Furniture – G-Table office tables designed by Andrii Berezynskyi in collaboration with the clients to improve employee satisfation

Sitland – office chairs

Vitra – stackable Tube Hal chairs/ meeting rooms

Vitra – Tip Ton

Stalkon – tables at the meeting rooms designed by Andrii Berezynskyi

Magis - Traffic chaise longue/ lounge area

Magis - Sam Son armchairs / lounge areas

Magis – Spun chair

Moroso – Shadowy armchair

Moroso - Shanghai Tip table

Noti – Mishelle armchairs

Hay - AAC 12 chairs

Hay - Slit Table Round

Infiniti - PURE LOOP MINI DANDY KITCHEN bar stools

366 CONCEPT - 366 ROCKING CHAIR


Lighting:

Tooy – Muse wall lamp design by Corrado Dotty

Normann Copenhagen - HELLO FLOOR LAMP

Blank – Trimless (above office tables)

Designheure – Cargo Lamp (large)

Faro - Mini Space and AKANE-G Beige table lamp

Artemide - Tolomeo faretto Wall Lamp

Santa & Cole – Cesta

Vibia – North wall lamps

Leds c4 - Invisible

Mamacloud belix frank gehry

Seletti

Slv - POWER TRAIL-LITE ROUND

Marset – Tam Tam

Volta - Estiluz

Martinelli Luce - Calabrone

Belux – Cloud XL Led


Floor covering:

Interface floor

Armstrong

Combined at the working areas to highlight transits and improve acoustic properties

Featured Projects
Latest Products
News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More