Guest house in Carvalhal, Portugal

Guest house in Carvalhal, Portugal

Architect
Paratelier
Location
Carvalhal, Portugal | View Map
Project Year
2010
Category
Private Houses

Guest house in Carvalhal, Portugal

Paratelier as Architects

Location In the vast nature reserve of “pinhal da Comporta” recognized for its typical coastal habitat of pine woods growing on the sand dunes of Atlantic ocean, one surprising element makes the location one of the special “corners” of the universe. WATER In the near proximity to the construction site, a small artificial lake intensifies the WHITE colour of the sand, the GREENS and the BROWNS of the pines and the BLUE of the sky. Sound of the sunlight fills the whole area with the feelings of tranquility and relaxing excitement. Spiritual connection with the nature is unavoidable. ISOLATION


Program Primary function of the object is the temporary LIVING space for the guest(s) of the property owner. Additionally, PARKING area and the STORAGE space for the agricultural activities are completing the simple program set by the client.


Concept ONE volume, located parallel with the lake, is divided into three parts for three different functions – living, storage and parking. The volume, entirely made from WOOD, grew out of even simpler element which was multiplied to create light and simple construction that would respect the natural environment in the most sensitive, aesthetic and creative way. This BASIC MODULE out of which the whole object arose, makes the architectural link with the typical Portuguese entrance point of the houses and buildings in the terms of proportions and divisions. To enhance the vivid colours of the nature that are marking the whole site, object is made transparent, semi-transparent and opaque, with the ability to TRANSFORM itself, depending on the needs and the current weather conditions. Dark shadows on the white sand creates the intensive CONTRAST which expresses the dialog between the object and the surroundings. Besides clever self-ventilating walls, that are temicaly isolating the house, importance of the nature and the environmental SUSTAINABILITY is represented through the used materials. Along with the wood, other organic materials like Eco-paint and cork are used to create this highly adaptable, sustainable and recyclable architecture.

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Broissin Toreo Offices
next project

Broissin Toreo Offices

Offices
Ciudad de México, CDMX, Mexico - Build completed in 2020
View Project