Gunston Place Residence

Gunston Place Residence

Architect
Don Kranbuehl
Location
Raleigh, NC, USA | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
Mark Herboth Photography
Product Spec Sheet

ElementBrand
Built In casework and white gloss cabinet doorsIKEA
ManufacturersJames Hardie
Ceramic and porcelain tilesDaltile
Glue-laminated woodDouglas Fir Interior Cladding
Low-E Thermally broken storefrontEFCO Corperation
Aluminum clad wood windowsJELD-WEN

Product Spec Sheet
Built In casework and white gloss cabinet doors
by IKEA
Manufacturers
Ceramic and porcelain tiles
by Daltile
Glue-laminated wood
Low-E Thermally broken storefront
Aluminum clad wood windows

Gunston Place Residence

Don Kranbuehl as Architects

This renovation and addition project transforms a typical suburban colonial house into a dwelling that is open, naturally day lit, and engaged with the landscape, garden, and sky. Located on a steep forested corner lot, reforming the landscape was a critical component of the project to anchor the project into the hill side and to create a new terraced garden.  The existing garage was demolished and the vernacular form was extended to the garden to create a new two story transparent entrance and living area with expansive views to the garden and sky.

 

Re-envision

The goal was to transform a closed-in inward-looking colonial box and repurpose the structure into an open transparent volume for living with nature.  Faced with an economic choice to build new on a lot far away from downtown or renovate an aging colonial home closer to town, the owners decided to re-envision a typical colonial box and transform it into a sustainable modern house with views to the outside.  The owners’ love of gardening and natural light was an inspiration for the project and generated the opportunity to create a transparent structure and completely redesign the garden and landscape.

 

Subtract-Extend-Reconnect

The existing house had previously been both compartmentalized and separated from the garden by a one car garage.  This garage was “subtracted” or demolished to create opportunities for greater transparency and reconnect the house with the garden.   The subtraction allowed for new views from the kitchen and expansive views to the north and south.   A new steel stair and bridge is extended from the existing second floor hallway which connects to a new master bedroom.  The new master bedroom is a volume “extended” into the garden and away from the existing colonial box separated from the old by a new glass storefront wall and bris soleil.  A new fiber cement “wrapper” completely wraps the new and the old.  The addition is supported on an exposed douglas fir heavy timber wood structure.   Two volumes, an existing play room addition and a new storage/work room,  that were outside or under this fiber cement wrap were clad in local atlantic white cedar.

 

Reforming the landscape

The backyard was transformed from a completely forested area to a new grass terrace that is an extension of the new open living and dining room space.  A new landscape masonry wall was extended far from the foundation wall into the forest to create a new terraced boundary between the man-made garden and natural forest.  


The garden design was influenced by being faced with streets on two sides of the house and the close proximity of neighbors on the other two sides of the house.  The garden hedges and trees were used as volumetric screens to create privacy and shape a garden space to be viewed from the new living space.


Material Used:

1. Douglas Fir-Glue-laminated wood

2. Atlantic White Cedar-Wood paneling

3. EFCO-Low-E Thermally broken storefront

4. Lexan-Sandblasted Polycarbonate Sheets

5. Hardiplank-Fibercement Siding

6. JELD-WEN-Aluminum clad wood windows

7. Taylor-Thru-body Modular Bricks

8. Ikea-Built In casework and white gloss cabinet doors

9. Daltile-Ceramic and porcelain tiles

Share or Add Gunston Place Residence to your Collections
Project Credits
[Sky ground]Sinsa-dong Office Complex
next project

[Sky ground]Sinsa-dong Office Complex

Offices
Seoul, South Korea - Build completed in 2015
View Project