Gymnastics Training Center of Guimaraes

Gymnastics Training Center of Guimaraes

Architect
Pitagoras Group
Location
Guimaraes, Portugal
Project Year
2017
Category
Wellness Centres
José Campos

Gymnastics Training Center of Guimaraes

Pitagoras Group as Architects

With a 3100m2 of covered area, the Gymnastic Training Center of Guimarães is located at the East limit of the city park and was conceived for practice and training of high performance gymnastics. The intent of applying the technologies that transform this kind of building into an energy-independent structure with low CO2 emission was the big challenge, but the objective was surpassed and the building is already a landmark in sustainability, energetic efficiency and innovation. The Training Center achieved high performance ratings by the LiderA system, with an A++ certification, recognition which is rare in sustainability, not only in Portugal but all around the world.


The building sits between two pre-existing streets, both permit access to the building, the one at a higher level is the main street, and the other, on a lower level, limits the city park and is used for exclusive access to the Training Center.


The Training Center is exclusive for the practice of high performance gymnastics and consists of a pavilion, a gym, locker rooms, administrative offices and public spaces that grant access to the stands.


The choice of materials for the building reveals a pedagogic intent and shows environmental concern in the building design, serving the energetic efficiency and searching for a clear balance between technology and architecture. The facade, built from dark agglomerate cork, is a perfect example of that versatility, intending to represent a strong design trait for the project while keeping the association with the environmental sustainability.


The volumetric composition of the building was defined by its core programmatic needs and by the will to create a building that is integrated in the local landscape. Therefore, the building searches for scale and references on the surroundings, using its volumetric presence to create another element for the park walking paths, like the entrance plaza, that not only connects the two levels of the building but also allows the contemplation of the park and the eastern hillside of the city.


Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More