Hall F Wiener Stadthalle

Hall F Wiener Stadthalle

Architect
Dietrich | Untertrifaller Architekten
Location
Wien, Austria
Project Year
2006
Category
Concert Halls


Cultural Centres


Theaters
Bruno Klomfar

Hall F Wiener Stadthalle

Dietrich | Untertrifaller Architekten as Architects

The new Hall F is an ingenious addition to the previously less developed southeast side of the monumental complex of Wiener Stadthalle, creating impact even on its own. The concert, show, dance, fashion and even circus venue sits 2,000 spectators. Furthermore, congresses and conventions can be facilitated. Even though it is a particularly appealing urban location, the new edifice does not steal the spotlight from Roland Rainer’s hall, which was built half a century prior. The Wiener Stadthalle is rightfully referred to as a monumental structure, having been completed in the post-war era of the 1950s. Roland Rainer designed not only a huge building in terms of a linearly enlarged house, but rather a gigantic structure that interprets the dimensions of the volume adequately.


Built based on the winning entry in a competition, the edifice was erected on a site critical for urban development. Hall F delineates the space and defines the adjacent street patterns and squares. Dialogue with the monumental building is facilitated and entertained in a sophisticated manner. The rationally and densely fashioned complex was laid out into a geometrically precise volume and maintains its clear concept even in plan view. Its east front stands out ca 12 m, forming a canopy above the entrée.


The front can be used as a projection wall and is closed off, while the receding flanks are fully glazed. They enclose the lobbies used during intermissions. The lobby opens up at night to enter into a dialogue with the public and the space below the suspended tiers of Rainer’s structure. The interior is clearly structured by short pathways and direct access routes: The spectator appears to be drawn into the foyer, inside the wedge-shaped space below the auditorium. Two wide staircases on both sides lead to the foyers used during intermission, whose inclined floors follow the orientation of the auditorium tiers, making stairs unnecessary. Floors and walls are clad with robinia.


The auditorium features nuances of light red. The spectators are not divided by levels; only a wide catwalk separates the tiers, forming an extension of the stage. Acoustics equipment generating short reverberation times ensures ideal sound quality for various events. The rear sections of the building are outfitted with rehearsal and banquet halls, such as used for conventions. They are directly accessible from the foyers. One level above, a tract houses administrative and production offices.

Messe Dornbirn Exhibition Hall
next project

Messe Dornbirn Exhibition Hall

Exhibition Centres
Dornbirn, Austria - Build completed in 2017
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter