Harbour Stones

Harbour Stones

Architect
C.F. Møller Architects
Location
Göteborg, Sweden
Category
Housing

Harbour Stones

C.F. Møller Architects as Architects

The task has been to design the master plan for a new housing district in the Lindholm area of Gothenburg's old industrial port. The Lindholm area, dominated by former industrial buildings and shipyards, has been transformed into large-scale business districts and open plazas. The master plan proposal introduces a humane scale and a different architecture focusing on the small-scale urban spaces within the scheme by refining the positioning, geometry and transparency of the buildings.


The scheme consists of 10 sculptural building volumes, hence the name Harbour Stones, varying in height from four to ten storeys. The scheme also includes a tower of approximately 22 storeys which will rise as a landmark. The buildings are designed to maximise the potential for sunlight and views of the harbour, and their facades of re-cycled aluminium make a strong statement with reference to the ship-building history of the site.


Towards the exterior the major urban traits are continued, but the new area opens up inside by means of two public stairs acting as thoroughfares and a third landscaped stair to the waterfront. This creates a micro-climate with sunny, sheltered spaces directly overlooking the harbour, and also opens views out for every resident.


C. F. Møller Architects won the procedure in competition with three other practices: Helen & Hard (NO) Kjellander & Sjöberg (SE) and KOD arkitekter (SE).


Client: Norra Älvstranden Utveckling AB, PEAB and Stadsbyggnadskontoret in Gothenburg Architect: C. F. Møller Architects Landscape Architect: C. F. Møller Architects Size: 70.000 m2 (approximately 400 living units) Address: Lindholmen, Gothenburg, Sweden Awards: 1st. Prize in invited competition Year of competition: 2010


Use: Housing, mix-use (office/commercial), leisure Site Area: ca. 30.000 m2 Bldg. Area: ca. 6.000 m2 Gross Floor Area: 70.000 m2 (app. 37.000 m2 residential, 5500 m2 commercial and 29.000 m2 offices. Bldg. Coverage Ratio: ca. 20% Gross Floor Ratio: ca. 230% Stories above Ground: 1-22, Stories below Ground: 1 Max. Height: about 80 m Landscape Area: ca. 24.000 m2 Parking Lot: 275 cars Exterior Finish: Recycled aluminium Design year: 2010 Completion year: to be confirmed

Share or Add Harbour Stones to your Collections
Project team
Holland Boulevard and Rijksmuseum Schiphol
next project

Holland Boulevard and Rijksmuseum Schiphol

Cultural Centres and Museums
Schiphol, Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2017
View Project