Haus der Musik Innsbruck

Haus der Musik Innsbruck

Architect
Dietrich | Untertrifaller Architekten
Location
A-6020 Innsbruck, Austria | View Map
Project Year
2018
Category
Cultural Centres
Roland Halbe

Haus der Musik Innsbruck

Dietrich | Untertrifaller Architekten as In cooperation with architect Erich Strolz

Prominently located in Innsbruck’s cultural center, this project was conceived for open cultural exchange across all ages and genres. The unifying element is music. The building’s simple volume belies extreme programmatic complexity as it houses multiple musical institutions, concert halls, expansive support, administration, dining, a national music library, and outdoor terraces with views of Innsbruck and the Alps. Contextually immersed, the building’s transparent base and open spaces allow the outdoors to visually flow inside while interior functions pour out to the street to engage audiences beyond those attending performances. The large concert hall, with its great glass façade, becomes a plein air stage and the entry plaza, an auditorium. Transparency is dramatized against the building’s glazed ceramic cladding, which shimmers with iridescent blacks and browns as light conditions change day and night.


The interior is clearly organized around a skylit lobby: the center of circulation and orientation where monumental stairs and spacious landings invite social interaction. Ceramic panels line the outer walls of the concert halls but for acoustical reasons and ambiance, the large interior is wood; the small is a sensuous black velvety material. For sound and vibration isolation, each uses hermetic box-in-box construction.


Strengthening Innsbruck’s long musical heritage, this state-of-the-art building links past and future as it integrates daily life with popular and high culture.


Material Used :

1. NBK Architectural Terracotta– Façade Cladding –TERRART® Custom

2. Marca Corona – Floor Tiles – Matrix Silver Rett

3. Poltrona Frau – Fixed seating Theatre

4. Hiller Objektmöbel– Moveable seating Great Concert Hall – Logo Chair

5. Werner Feiersinger – Light– Artwork

Project Credits
In cooperation with architect Erich Strolz
gbd
Facade
IBS
Fire protection
Building services
Acoustics
Product Spec Sheet

ElementBrand
Moveable seating Great Concert Hall – Logo ChairHiller Objektmöbel
Floor Tiles – Matrix Silver RettMarca Corona
Façade Cladding – TERRART® CustomNBK Architectural Terracotta
Fixed seating Theatre Poltrona Frau S.P.A.
Product Spec Sheet
Moveable seating Great Concert Hall – Logo Chair
Floor Tiles – Matrix Silver Rett
Façade Cladding – TERRART® Custom
Fixed seating Theatre
Babylon Garden Spa Renovation
next project

Babylon Garden Spa Renovation

Wellness Centres
Ha Bong Street, SơnTra Ward, Da Nang City, Viet Nam - Build completed in 2018
View Project