Haus Hohlen

Haus Hohlen

Architect
Jochen Specht
Location
Dornbirn, Austria | View Map
Project Year
2012
Category
Private Houses
Adolf Bereuter, Dornbirn

Haus Hohlen

Jochen Specht as Architects

“Haus Hohlen” was originally built in 1961.


The building is situated on a hill above Dornbirn, Austria. The site, which is protected on the uphill side by a small forest, provides an astonishing view over the Rhine delta and Lake Constance. In 2012 the house, with an area of 85 m², became too small for its four inhabitants and had to be expanded fundamentally. In the beginning, “Haus Hohlen” was gutted due to the fact that the existing stonework was the only building structure worth preserving. Obsolete fixtures and ineffectual refurbishments were dismantled.


Given the need to increase the amount of space and renew the façade, the idea came up to construct a new building envelope a certain distance around the old house. The chosen lightweight timber stick-construction offers all the advantages of modern timber structures: High prefabrication level, quick construction, sustainability and a good indoor climate. The wooden frame construction is intended as a spatial contrast to the existing solid structure. The existing roof was extended 4 meters on the verges sides and 1.5 meters on the eaves sides.


Due to the position of “Haus Hohlen” in the middle of a natural setting, a large amount of glass was used. Well-proportioned windows offer great views to the valley and the forest. Together with randomly arrayed closed wall elements, the windows generate a sophisticated pattern façade which offers both open and more shielded spaces indoors. Inside, it was important to keep the old house’s structure recognizable within the new: Old windows became passageways, an old kitchen window became a pass-through; another window became a niche for a basin.


The new building skin with up-to-date, highly effective insulation and triple glazing guarantees very low energy consumption. The insulation is made of organic materials such as wood fibre or foam glass. A new heat pump with geothermal probes replaces the existing oil heating. All rooms are equipped with floor heating, and therefore a new screed was necessary for the whole building. The screed’s surface was merely sanded, no additional flooring was used. Now a new homogenous floor surface visually connects the old and new parts of the building. The new façade is a wood-aluminium frame system. All unglazed parts are filled with wooden panels that are covered with a water vapour permeable coating often used in boat building. The dark colour harmonises with the forest in the background.


Project Credits
Photographers
Photographers
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More