Headquarter building for the Science Park of the University of the Basque Country (UPV)

Headquarter building for the Science Park of the University of the Basque Country (UPV)

Architect
ACXT Architects
Location
Leioa, Spain
Project Year
2013
Category
Offices

Universities
Stories By
ACXT Architects

RIVENTI
Aitor Ortiz

Headquarter building for the Science Park of the University of the Basque Country (UPV)

ACXT Architects as Architects

The building,which is located in the Science Park of the University of the Basque Country, next to the university campus of Leioa, constitutes the main nexus between two worlds. It aims to be a meeting point between academia and industry.


The ground floor accommodates the main reception, meeting rooms and multipurpose rooms that provide service to the academic-business environment.


The vocation of union of the two realities is emphasized through the transparency of the curtain wall on the ground floor, creating a vision of the crossover of the campus and the science park, the concept of openness and communication. In turn, the ground floor is divided bodies with a passage way between them further enhancing these concepts. The upper floors are designed to accommodate both offices and laboratories. Open spaces have been designed without any inner elements and the vertical clearance considers the requirements for laboratory use.


running A window sill runs the entire length of the façade from north to south, encasing the installations to be distributed to the laboratory facilities. Large vertical conduits have been designed for the building installations to facilitate the progressive introduction of companies.


The unknown factor in terms of the number, type and nature of businesses that will occupy the building is reflected in the façade of the upper floors,forming an abstract volume which in turn enhances the concepts applied to the ground floor. The main façades on the north and south are composed of a double skin, consisting of a curtain wall on the inner face, and on the outer face, an expanded metal skin with a gateway for immediate maintenance. The expanded metal skin fulfils the functions of both solar protection and visual control of the proximity of the neighbouring buildings. The result is a building which is very bright in its interior despite the large expanse of expanded metal. The east and west façades are resolved with large vertical louvres that prevent direct solar radiation in the morning and evening.


We have designed a compact central nucleus of vertical communications, lavatory blocks and utility shafts, minimizing its size accordingly to achieve a usable surface area of 91.3% on the upper floors where companies will be accommodated.


On the roof, the building has a large installations platform which is raised to a height of one metre, allowing for maintenance and repairs without affecting functioning of the companies on the upper floor. This installations platform is directly connected to the utilities shaft or conduits which run throughout the building.


Below ground level are two floors mainly for parking, as well as meter rooms, and other installation which serve the entire Science Park.


Curtain wall system R70ST

RIVENTI as Facade and Glazing

R70ST system is part of the traditionally known as Stick solutions. This model is characterized by the fixation of the glass-sheet to the joinery by means of a structural-silicone-glued frame, always without shift. R70ST is the most adequate system to integrate elements in the façade, such as walkways or double glass skins. The supporting pieces for these complements are to be guided along the opened joint between glass pieces, guaranteeing a correct sealing. The finishing is, therefore, totally uniform with an opened 20 mm wide joint between glass pieces.


The main advantages are:


Absorption of movements of the building’s structure. Reduction of maintenance costs. Façade-plane integrated openings, without evident aesthetic changes inwards or outwards.

Project Credits
Photographers
Facade and Glazing
Product Spec Sheet

ElementBrand
Facade and GlazingRIVENTI
Product Spec Sheet
Facade and Glazing
by RIVENTI
Ultimate Provence
next project

Ultimate Provence

Warehouses
La Garde-Freinet, French Riviera, France - Build completed in 2019
View Project