Headquarter of the Red Cross in Ceuta

Headquarter of the Red Cross in Ceuta

Architect
endosdedos arquitectura
Location
51001 Ceuta, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Fernando Alda Fotografía S.L.
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
WindowsCortizo
COR-60 HO RPT
Interior lightingAxolight
Facade claddingIMAR
Facade claddingAMROC Baustoffe GmbH
Facade claddingFunderMax
RoofingKnauf

Product Spec Sheet
Windows
COR-60 HO RPT by Cortizo
Interior lighting
Facade cladding
by IMAR
Facade cladding
Facade cladding
Roofing
by Knauf

Headquarter of the Red Cross in Ceuta

endosdedos arquitectura as Architects

The Red Cross Headquarter in Ceuta needed to concentrate its functions, scattered throughout the city, in new facilities. The old Nursing School, moved to another newly constructed building, has been transformed in a new building. The rehabilitation has maintained the existing structure and enclosures, betting on the economy and optimization of space.

The planned action is intended to provide the building with a representative urban character. The new headquarter offers versatility by opening and closing areas without being limited by the conserved structure.

The previous limitations are transformed by virtue of the project: the old backyard of the educational building is transformed into the reception agora of the new headquarters. A newly built footbridge connects the street Juan I de Portugal with the first floor of the building, flying over the tops of the existing trees on the lower level by means of a circular route. The façade, which is more broken in this south-facing direction, is lined with a technical walkway protected by a system of zigzag-drawn metal panels in a variety of colors. The openings to the outside are emphasized by the use of wooden folding friars. The exterior façades located to the north and west are more discreet, as they have less urban presence.

Inside, light is introduced through the existing gaps in the facade, the main staircase, which remains, but now more permeable and translucent and the terraces open on each floor. As one ascends the floor plan, the uses are gradually privatized, recovering the roofs as a space for rest and contemplation.

The equipment and the furniture have been designed to give continuity to the construction project by opting for a chromatic grid in natural shades and creating ambiences that are closer to the domestic environment.

 

Material Used:
FAÇADE CLADDING: Fenolic pannel, mod. Max Compact Exterior, FUNDERMAX
Metalic lattice, Stretched mesh, IMARSA
Concrete-Wood pannel, Panel B1, AMROC-PANEL
Wooden Shutters, GRADHERMETIC
FLOORING: Porcelain floor, mod. INTERIOR, SALONI
Continuous floor, monaterra quick terrazo floor,
RPM BELGIUM VANDEX
DOORS: Glass Partitions and wooden doors, Mod. VISSION and
UNIGLASS, LAAM
WINDOWS: Exteriors, mod. COR-60 HO RPT, CORTIZO
ROOFING: Registrable, DANOLINE CONTUR 8/15/20, KNAUF GMBH
Metal slat, mod. ITALIA, THU CEILINGS
INTERIOR LIGHTING: Work lights, AXO-PANEL, AXOLED
INTERIOR FURNITURE: FAMO distribuited by SUTEGA
Custom Furniture, HERMOSILLA -BERNAL

This story is available in multiple languages
JCC
next project

JCC

Private Houses
Limone Piemonte, CN, Italy - Build completed in 2017
View Project