Health Care Center

Health Care Center

Architect
Josep Ferrando Bramona
Location
N/A, Spain | View Map
Project Year
2007
Category
Care Homes

Hospitals

Health Care Center

Josep Ferrando Bramona as Architects

The Project for a health care centre in Castelló d’Empúries allows us to use the landscape as an element that organizes the brief. We wanted to reconsider the brief as we thought that the typical long waiting rooms are an uncomfortable space for the ill. These waiting rooms are often connected directly to the exterior and pedestrians can look in. We thought to avoid the corridor-type waiting room and to scale down the waiting rooms to a more domestic scale. The organization of the plan brings pieces of the nearby landscape into the building. These patios organize the relationship between the waiting room, the doctor’s surgery and nurse’s surgery. The floodable terrain which is often dry until the rains falls presents us with a horizontal landscape that contrasts with the vertical reeds that grow along the creeks. The reeds are thin and fragile elements that build compact masses with a green-yellow-grey palette that describes the changing of the seasons. This texture is engraved onto the façade as though time had stood still. As we enter the seasons seem to appear again –as the wind rustles the reeds in the patios you are in the waiting area, connected once again to the landscape. There is also a nearby historical landscape, defined by the cathedral, which is strategically located at the highest point of the terrain to avoid the floods. The health centre is raised at the entry point offering the user a sensation of shelter and entering into a dialogue with the cathedral. The entrance is a void almost like a great eye. According to Alison Smithson, the idea of a “map building” is a growth model similar to nature.

Share or Add Health Care Center to your Collections
Project Credits
URBAN CABIN: Mini living with a Persian twist
next project

URBAN CABIN: Mini living with a Persian twist

Pavilions
Via Valle Seriana, Lovere, Province of Bergamo, Italy - Build completed in 2019
View Project