Heifer International Murphy Keller Education Cente

Heifer International Murphy Keller Education Cente

Architect
Polk Stanley Wilcox Architects

CambridgeSeven
Location
Little Rock, Arkansas, USA | View Map
Project Year
2010
Category
Cultural Centres
Timothy Hursley
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
CarpetInterface
Floor TileCrossville
FurnitureSteelcase
FacadeKawneer
GlassGuardian Glass
MasonryAcme Brick

Product Spec Sheet
Carpet
Floor Tile
Furniture
Facade
by Kawneer
Glass
Masonry

Heifer International Murphy Keller Education Center

Polk Stanley Wilcox Architects as Architects

“In all my travels around the world, the important decisions were made where people sat in a circle, facing each other as equals…”  

– Dan West, founder Heifer International  


Make a difference…World hunger organization Heifer International’s community impact starts with giving one animal to one family, or “passing on the gift”. Like water drops generate ripples flowing outward from an impact point, the gift creates “concentric rings of influence” radiating through a village, allowing sustainable methods taught to the original family to be passed on to others as animal’s offspring are gifted. Our intent for their new Education Center, much like the headquarters completed three years before, was to exemplify Heifer’s sustainable mission for educational purposes. Heifer could practice what it preaches.  


Phase two of a master plan, Polk Stanley Wilcox Architects' design of the 17,000 sf Education Center contains exhibit galleries, a free market shop, cafe, and meeting space for educating the public on sustainable solutions for hunger. The project’s placement within a constructed wetland on a reclaimed Railroad brownfield demonstrates the tangible results of “smart” environmental development. The building’s gentle curve emanates from the master plan, a series of concentric rings expanding from a commons, rippling in layers of uses and meaning as a physical manifestation of Heifer’s mission: education comes through environmental connections. The site, the state’s largest brownfield recovery, was once bisected by a rail yard. Eleven masonry warehouses were crushed and used for fill, and 97% of materials were recycled. Taking advantage of the neighboring $150 million Presidential Library’s 30 acre park and river location, property edges are blurred creating a combined 60 acre green belt. Our modestly budgeted $7.5 million Education Center and existing $18 million headquarters step back from the Library like shy friends, inviting all to utilize park amenities.  


Gravel-pave parking directs water to bioswales between parking bays. Vegetation naturally scrubs pollutants, addressing taking water from unclean to usable. Wetlands irrigate the site with no reliance on outside sources. An industrial wasteland is becoming a thriving ecosystem – ducks and other wildlife appeared in the wetland within the first three weeks, just steps from Heifer employees and visitors.  


The ringed site’s ripple effect also initiated the Education Center’s layered planning. Researching how Heifer builds around the world uncovered a simple elegance in constructing just what is needed, leading to exposing all systems as part of an honest story. The roof structure hangs from a 2’ thick curved poured-in-place concrete wall, representing the barrier between the industrialized world and the world in which the majority of humans live. The wall can also one day be ground up and recycled. Floating lightly from this wall, a heavy timber structure is freed and separated by a continuous skylight, bathing the wall and reflecting natural light onto exhibits. The Exhibit Hall breaches the circular Commons -the World Circle- engaged much like a giant porch. Tree-like columns branch out, gently touching the locally sourced pine roof, visually extending a natural tree grove inside the building. A symbiotic relationship between man-made and nature is achieved. An inverted heavy timber roof (designed for a future green roof) directs rainwater to sculptural spillways on each end of the building. Crafted into the wall, the spillways create iconic symbols for environmental stewardship; water falling on the man-made starts the entire natural wetland process.  


Energy saving strategies include using the existing Headquarters, a LEED Platinum building that saves 50% energy over the base building, as an energy source. Water collected on its roof (thus, the water tower) is used for cooling. The water bill runs $400.00 per month for two buildings totaling 115,000 sf. – an incredible example of stewardship. Most materials came from within 500 miles, with the entire glazing system constructed just across the street.


Maximizing sunlight, conserving rainwater and energy, and avoiding pollutants, the Education Center allows visitors to expand their knowledge of worldwide sustainable issues, and calls for all to work together as equals in a broader world circle. 


Material Used :

1. Guardian Glass - Glass

2. Acme Brick - Masonry

3. Avonite - Countertops

4. Bonded Logic Inc. - Construction

5. Brown-Minneapolis Tank (BMT) - Specialty Equipment

6. Contech Engineered Solutions LLC - Construction

7. Crossville - Floor Tile

8. Designtex - Finishes

9. Eaton Lighting - Lighting

10. Falcon - Urinals

11. Genflex - Roof

12. Haworth - Floor

13. Interface - Carpet

14. Kawneer - Facade

15. KitchenAid - Kitchen Appliances

16. Leviton - Light Control

17. Pionite - Laminate

18. Shaw Industries - Carpet

19. Steelcase - Furniture

20. ThysseenKrupp Elevator - Elevators

21. Yemm & Hart - Partition Systems

Featured Projects
Latest Products
News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More

Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum
12 Jan 2022 News
Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum

Featuring four interconnected pyramidal roof peaks that appear to emerge from the earth below, the D... More

Helsinki International Airport expansion plays with concepts of lightness in combination with extreme weight
12 Jan 2022 News
Helsinki International Airport expansion plays with concepts of lightness in combination with extreme weight

The newly opened expansion of the Helsinki Airport by ALA Architects expands and modifies the existi... More

PANNAR Sufficiency Economic & Agriculture Learning Center offers an inspiring example of sustainable architecture in rural Thailand
11 Jan 2022 News
PANNAR Sufficiency Economic & Agriculture Learning Center offers an inspiring example of sustainable architecture in rural Thailand

In light of challenges resulting from the unprecedented rate of technological advancement, increasin... More