Henley Drive

Henley Drive

Architect
Kirsten Johnstone Architecture
Location
Melbourne VIC, Australia | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Tatjana Plitt

Henley Drive

Kirsten Johnstone Architecture as Architects

A thoroughly modern family home with split levels and inbuilt flexibility is at the heart of the architectural response for this young family of four.

 

Kirsten Johnstone Architecture has created a "loose fit" home: providing long term adaptation and spatial reconfiguration to the design footprint. This design concept allows large extended family gatherings, day to day family functions in multiple areas as well as intimate retreat spaces to suit this family’s lifestyle.

 

Dulux Colour Awards - Single Residential Interior Finalist

 

What was the brief?

The existing two-storey 1960s cream brick home was to be demolished as the single-storey covenant on the title and poor orientation of the home meant it was unable to be renovated or reused in any way.


The new home was to engage with the natural slope of the site with a focus on the north facing backyard for this young family of four. The studio has created a home with inbuilt flexibility and a loose fit: three bedrooms are fit for purpose with a fourth given over to a multi-purpose use - kids playroom in the short term, tv room in the mid term with an eye to a fourth bedroom should it be required or suitable for resale. The open plan living area to the rear includes soaring ceilings to capture natural daylight and encourage natural ventilation whilst a more formal front lounge room is perfect for quieter pursuits and cosy winter evenings.

 

What were the key challenges?

The title had a single storey covenant meaning any new residence must not be more than a single storey in built form. Given the sloping site with significant potential for views, this resulted in a split level design response to work with the natural slope whilst not being a literal two storey stacked design. The benefits of the split level design include the use of steps to define spaces and to create an experiential journey throughout the home from front door to the backyard. This journey navigates layers of privacy from the more formal front design through to a very open rear living area with large expanses of glazing to enjoy the rear northern aspect of the property.

Share or Add Henley Drive to your Collections
Project Credits
Honest Mary's
next project

Honest Mary's

Restaurants
Austin, Texas, United States
View Project