Hitachi City Hanayama Certified Child Center

Hitachi City Hanayama Certified Child Center

Architect
MIKAMI Architects
Location
2-10-23, Kanazawa-cho, Hitachi City, Ibaraki, Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Nurseries
Koji Horiuchi

The Children’s House of Satoyama

MIKAMI Architects as Architects

This project was to consolidate two old kindergartens and establish the Hanayama Certified Child center as part of the child-rearing support policy and the policy of optimizing public facilities in response to the declining birthrate, aging population, and declining population.

photo_credit Koji Horiuchi
Koji Horiuchi

The site is located halfway up the gently sloping hill that faces the sea in the distance. The surroundings consist of residential houses that were built long ago. We sought to build a house on Satoyama so that the children would be embraced by the natural mountains.

photo_credit Koji Horiuchi
Koji Horiuchi

The new child center was arranged in an L-shape encompassing the south east of the playground (part of the existing kindergarten). The main office, the entrance, and the classroom for children ages 0 to 2 are located on the west side and the playroom and classroom for 3 to 5 year-olds are located on the north side. The hinged part of the L-shape was designed as a two-story building, with a lunchroom on the first floor and a childcare support room on the second floor.

photo_credit Koji Horiuchi
Koji Horiuchi

Each nursery room was given its own roof to make it seem like a village of Satoyama. The house of the younger children on the west side has a square roof, the house of the older children has a gabled roof with a north to south oriented ridge, and an annex was built to connect the two. In front of the nursery rooms run a hallway and open veranda, each 1.8 m wide, beyond which plenty of eaves space was provided. Like the farming families in the past, when children commuted to here they also came in and out from the veranda to play on theplayground.

photo_credit Koji Horiuchi
Koji Horiuchi

The basic structure of the building is made of wood, and the two-story portion is made of concrete. Japan is an earthquake-prone country, so that the building must be able to withstand earthquakes. The earthquake resistant elements are distributed and arranged similar to a reinforced concrete structure. As a result, the shed area facing the playground is open and free of bracing or walls, which were common in Japan in the past. It is expected that this child center will fully utilize the appeal of wooden architecture and become a driving force behind the shift to wooden public facilities.

photo_credit Koji Horiuchi
Koji Horiuchi

Material Used:

1. Facade cladding- Japanese cedar trimmings, Painting on concrete walls

2. Flooring- Japanese cedar trimmings

3. Doors- Wood, aluminum sashes

4. Windows- Wooden fittings, aluminum sashes, glass

5. Roofing- Galvalume steel sheet roofing

6. Interior lighting- LED lighting

7. Interior furniture- Wooden furniture

8. Ceilings- Laminated plasterboard

Caption
Caption
Caption

 

 

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
RoofingGalvalume
Product Spec Sheet
Roofing
DesignInc Adelaide Studio
next project

DesignInc Adelaide Studio

Offices
Adelaide SA, Australia - Build completed in 2020
View Project