Hjorthagen Sport Hall

Hjorthagen Sport Hall

Architect
AIX Arkitekter AB
Location
Stockholm, Sweden | View Map
Project Year
2019
Category
Sports Centres
Antonius van Arkel, AIX Arkitekter
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Linoleum floorsForbo Flooring Systems
Plastic flooringTarkett
Bricks and tilesCC Hoganas
Rolling doorsCrawford Group
Flooring, sports floorsGerflor
Stairs, concrete and TerrazzoHerrljungatrappan

Product Spec Sheet
Linoleum floors
Plastic flooring
by Tarkett
Bricks and tiles
Rolling doors
Flooring, sports floors
by Gerflor
Stairs, concrete and Terrazzo

Hjorthagen Sport Hall

AIX Arkitekter AB as Architects

The Gasworks area in Hjorthagen is undergoing a transformation. On behalf of the Stockholm Sports Administration and the city of Stockholm, during the fall of 2015, AIX Arktiekter continued their proposal from 2008 to build a sports hall located between Hjorthagen's sports field and Gasverksvägen. The completed hall is now a link between the old district of Hjorthagen, the new Royal Sea Port and the Gasworks area. 

 

The ground floor of the sports hall is on the same level as Gasverksvägen. Large glazings to the north and west provide contact with the street, the city room and adjacent buildings from the sport hall. The facades in brick are a common expression with the area's other old and new buildings. Stands for the public, cafeteria and training rooms for many different activities help to bring the house to life. The artwork “Genomsyn”/”See through” of Anna Nordquist Andersson, formed by 3 pair of eyes, adorns the hall's side facade and interior. The title “See through” can also illustrate the idea behind the architecture, which wants to be illuminated and included in the urban space. 

 

The sport hall interacts with the street, the school with its yard, and the gas holders. The urban space become more accessible due to the location of the building. Its second floor connects the hall with the existing sport field. Here you can find the new locals for training fencing, that before where located in the underground station, and now have generous windows.  

 

Solar panels placed on the green roof of the hall supply the building with energy. The proximity to the National Park does, that the sport hall has been designed to support local wildlife. Climbing plants have been planted to cover the facades, bat’s and bird's wood nests hung in the walls and tree trunks are also installed on the roof, to give shelter and help beetles and other insects to cross from one side of the National Park to the other. The hall has been certified as an environmental building, grade gold, by the Swedish Green Building organization. 

Share or Add Hjorthagen Sport Hall to your Collections
GBX Group Offices
next project

GBX Group Offices

Offices
Cleveland, OH, USA - Build completed in 2019
View Project