Hoflaan House

Hoflaan House

Architect
Maccreanor Lavington Architects
Location
Rotterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2012
Category
Private Houses
David Grandorge

Hoflaan House

Maccreanor Lavington Architects as Architects

Hoflaan House, the recipient of a 2013 RIBA award, is a notable example of a beautifully designed family home with impeccable energy efficiency credentials.


Hoflaan House, a new build house in a conservation area of Rotterdam has created a beautiful new, energy efficient family home. The design of the 4 bed 2 bath house, to Passivhaus standards, anticipates the evolving needs of the family, via a series of flexible and easily adaptable rooms and spaces. Hoflaan House replaces a two storey, post-war dwelling that had reached the end of its life due to the poor quality of materials available after the war. The location is the equivalent of a UK conservation area, described here as a ‘protected streetscape’. The street itself has an ambivalent character, with rural, suburban and urban elements all at play. Deep front and rear gardens and large mature trees punctuate individual houses of different sizes and materials, built at different times in a wide variety of architectural styles. There are relatively few new build constructions in the area and, as such, Maccreanor Lavington’s design were subject to a full design review as part of the application process. The design review panel had previously rejected another new build house in the street for aping historical styles but were fully supportive of Maccreanor Lavingon’s approach which responds to this unique context with an appropriately modern architecture. Using render as a principle external building material, Hoflaan House references the white rendered houses that predominate the south end of the street, whilst also redressing the balance of white villas at the north end of the street. The front facade is of a typical urban townhouse with historically proportioned windows and ceiling heights in a formal elevation. Behind this facade is a surprising and spatially complicated interior of split levels and specific spaces which are revealed only as you ascend the staircase As a family home it was important to consider that Hoflaan House would be used immediately by grandparents, parents, young children and teenagers, but would also need to accommodate the evolving needs of the family – a house to grow old in – with a number of adaptable rooms which can change over time. Circulation space and staircases are generous and over-dimensioned. Stairs are comparatively easy going for Dutch standards, and each space has adequate storage areas adjacent or nearby. All rooms and circulation spaces are well lit. Bathrooms are on different levels and toilets are on, or capable of being on, all levels. Rooms and spaces are considered as volumes and not just as areas, so ceiling heights are over-dimensioned which further encourages other uses. In the Netherlands, bicycles are a fundamental part of everyday life. The Hoflaan House family have six bicycles for a family of four, which is below the Dutch norm. Bicycles are provided at the front of the house for daily use and in secure stores at the rear during periods away. Generous and wide gates and paths are as much for the accommodation of bicycles as for the enjoyment of the gardens. The energy efficiency strategy for Hoflaan House combines a common sense, integrated approach to building system, services and materials to minimise the CO2 footprint, and as such is a great exemplar for the construction industry. The house was CO2 neutral in construction and is low energy in use; outperforming the original design targets set for primary energy use. To achieve this, a prefabricated timber frame structure with a wood-based insulation was chosen. Walls and ceilings are lined with 36mm reinforced gypsum and floors at ground level, first floor study and wet rooms are finished in 25mm stone, which together gives a thermal mass similar to a historical brick house.

Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More