Hongje Community Center

Hongje Community Center

Architect
Simplex Architecture

JD Architects
Location
Hongje-dong, Seodaemun-gu, Seoul, South Korea
Project Year
2019
Category
Community Centres
Yusub Song

Hongje Community Center

Simplex Architecture as Architects

Hongje-dong has a relatively large elderly population. In front of the existing houses, the elderly used to sit on the benches and spend some time together. The newly planned Hongje Community Center was intended to serve as a community space for these seniors, as well as a public facility for the local residents.


The building was extruded from the simple square shape, and the upper mass was slightly skewed towards the west. As a result, the second floor balcony was naturally created on top of the lower mass that is pushed to the east side, and the canopy was formed by the upper mass that protrudes to the west side. Under the canopy there is a wooden deck, which is connected to the open space located on the west side of the building. This is a public terrace where people can gather and take a rest. This will create a similar scene from the past, when the elderly used to sit around in front of the houses before the community center was built.


The existing houses had old roof tiles made of cement. In order to maintain the materiality of the existing buildings, concrete bricks were used as a main cladding material. The large corner window across the east and north side articulates the massing pushed toward the west more clearly. The wooden louver door at the main entrance can be fully opened as needed, or closed when the first floor is not being used. This satisfies both functionality and aesthetics. On the left side of the main entrance, there is a vertical stairs towards the second floor, where the versatile pattern of shadows are created by the sunlight passing through the skylight with the metal louvers.


The first floor is designated for the elderly. The entrance to the men's room, located on the south, consists of two large sliding doors. When the door is closed, it serves as a wall, and when fully opened, the living room and the men’s room are opened as one space. The living room is connected to the west terrace via the folding door. When the folding door is fully opened, the boundary between the inside and outside diminishes. The second floor is planned as residents’ public facility, which can either be used as a café or hold various events such lectures, physical activities, etc. The white louver installed on the ceiling of the second floor complements the simplicity of the large open windows on all three sides of the room.


The Hongje Community Center will provide a space where the local residents can gather to form a community and relax, and will be able to host events and bring vitality to the area.

Share or Add Hongje Community Center to your Collections
Project team
Architect of Record
Product Spec Sheet

ElementBrand
Concrete Brick: SC500Durastack
Product Spec Sheet
Concrete Brick: SC500
CaixaForum
next project

CaixaForum

Exhibitions
Zaragoza, Spain - Build completed in 2014
View Project