Hoopnatie - Mixed development; residential use, offices & commercial spaces

Hoopnatie - Mixed development; residential use, offices & commercial spaces

Architect
CONIX RDBM Architects
Location
Antwerp, Belgium | View Map
Project Year
2005
Category
Shops

Apartments
Stories By
CONIX RDBM Architects

STRABAG Belgium nv
www.sergebrison.com

Hoopnatie - Mixed development; residential use, offices & commercial spaces

CONIX RDBM Architects as architect

The area looked chaotic because it lacked design unity. Due to the existing relationship between a number of large buildings, the perspective had already been determined by and large. Conix Architects felt compelled to put an end to this mish-mash of building styles. Their final organization of the buildings lies between urban compacting and spatial perception. The project comprises three buildings. The triangular space between the three buildings is turned into a private courtyard. Conix Architects used lines more or less everywhere to unite the designs of these buildings and thus create a unique and recognizable character for the entire complex. Façades were interrupted in places to make incidences of light and air possible. Because of this design choice, the surrounding streets has become more airy and spacious, in contrast to the enclosed and massive surrounded buildings.


Photography © Serge Brison


City-within-the-city: De Hoopnatie Antwerp

STRABAG Belgium nv as Contractors

As a part of the renovation of the Antwerp city quarter 'het Zuid', 'De Hoopnatie' includes 2 buildings: a vibrant combination of a renovated warehouse and a new V-shaped construction. A little inside street with two private squares makes de Hoopnatie’ a ‘city-within-the-city’. Next, the name ‘De Hoopnatie’ refers to the company which stored shipped goods in the old warehouse.


‘De Hoopnatie’ consists of 52 spacious apartments with a stunning view over the river Scheldt varying in size between 140 m² and 270 m². The ground floors of the 2 buildings have been divided into 9 business units: each unit has 2 levels of underground parking facilities with 62 car parking spaces and 37 garages. The V-shaped building finishes off the Cockerillkaai and the Timmerwerfstraat. The elongated, slim building with its playful elements contrasts to the massive volume of the nearby museum MUKHA. The warehouse was renovated and expanded but still maintained its structure, which gives the apartments a loft-like appearance. STRABAG Belgium was responsible for the construction of 'De Hoopnatie' including finishing and techniques.

Project Credits
A little Plastic gesture
next project

A little Plastic gesture

Private Houses
Furnari, ME, Italy - Build completed in 2020
View Project