Hotel Mama Shelter Toulouse
© Philippe Ruault
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LampGervasoni
Brass 95 96
Steel joineryJansen
Aluminium joineryReynaers Aluminium
Catifa 46Arper SPA
FloortileMarca Corona
LiftsKone

Product Spec Sheet
Lamp
Brass 95 96 by Gervasoni
Steel joinery
by Jansen
Aluminium joinery
Catifa 46
Floortile
Lifts
by Kone

Hotel Mama Shelter Toulouse

ppa • architectures as Architects

Urban and cultural context

On the "Grands Boulevards" of Toulouse, the theatre, then the cinema of Nouveautés constituted an important cultural centre of the city in the 20th century. This cluster is now concentrated around Place Wilson (cinemas, breweries) but the Carnot boulevard remains important with the Théâtre de la Cité, located opposite the Nouveautés site. Historically, the block has contained a strong public entity in the dense residential fabric.


The triangular block

The nineteenth century triangular residential block which contains the Nouveautés site is orientated towards the historic city (Boulevard Carnot side) and forms part of the residential district (Castellane and Gabriel Péri streets). Today densely constructed Haussmann-type buildings (with commercial premises on the ground floor)line the boulevard with more recent buildings located on the Gabriel Péri side. The small courtyards form light wells (where possible) bringing some natural light into the heart of the plot.


An atypical parcel

Arranged in an "L" shape between the boulevard Carnot and Castellane street, the Nouveautés plot is atypical, very deep but with few facades facing the road (4 large semi-circular arches face the boulevard). However,a hotel project, consisting of a hundred rooms, requires a long facade to provide natural lighting for all the premises. It is therefore a question of creating a new "breathing space" for the new building, and also for the whole plot, at the scale of the new institution (30% of the parcel’s surface, in accordance with the maximum permitted by the Local Plan).


A green microcosm

This ‘breathing space’ is inspired by the courtyard –the garden of a traditional Toulous an building (a "green" microcosm acting as a counterpoint to the "mineral" residential streets). This courtyard - terrace - linear garden, traverses the entire depth of the block,serving the bedrooms and the restaurant on the ground floor.


Project / insertion

The entire public part of the ground floor stretch esacross the whole depth of the plot, facing the courtyard –terrace in a band that corresponds to the width of one of the two entities that compose the heritage façade of the Nouveautés. It consists of a single volume comprising of the reception area of the hotel, the vertical circulation accessing the upstairs bedrooms and a large restaurant, fully glazed that overlooks the courtyard. In the basement, a projection room with approximately 50 places for public or private purposes reinforces the desire for cultural provision shared by the City of Toulouse and Mama Shelter. Service access to the kitchen is gained from the side street Castellane.


The bedrooms

The floors of bedrooms form staggered compact blocks penetrating the depth of the plot. Its linear massing occupies 5 floors, numerous horizontal windows alternate with red bricks, plaster of the same colour or corrugated natural aluminium, depending on the facades and their orientation. Conceived with the designer Thierry Gaugain, the rooms are both compact (21m2 average), comfortable and generous, largely opening onto the street or the courtyard with full width large bay windows,whose low sill provides seating. 

Rooftop

Overlooking the building, above the traditional roof that extends above the historic facade, a designed terrace completes the building. It is a complementary restaurant and leisure area facing the roofs of the city, inscribing the "Mama" in the Mediterranean culture of the city, colonizing, as in Rome for example, the city’s roof scape.


Project Spotlight
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More