House 12K

House 12K

Architect
Dierendonck - Blancke Architecten
Location
Ghent, Belgium
Project Year
2010
Category
Private Houses
Filip Dujardin

House 12K

Dierendonck - Blancke Architecten as Architects

The contract includes the construction of a small house, for a limited budget in the center of the city of Ghent. The site is narrow and deep, where three floors can be realized. Given the limited width of the site, the design was developed within the section.


By seeing the house as a sequence of three volumes/parts with varying heights, different prior conditions could be met. The first two parts consist of three floors which are connected by a central staircase. The stairs serve the different levels that vary in floor height. This creates a game of vistas and a continuity of space. A skylight over the entire surface of the staircase allows natural light to penetrate deep into the house.


One enters the house trough a low area, that is primarily used as a vestibule/storage between the street and living space. The dining room and kitchen in the second part of the house have a substantial ceiling height creating a visual relationship with the office space above the entrance hall. This space is a home office inbetween the street and the living space. In the extended area of the dining room and kitchen, is the living room. Again, using an identical skylight as in the staircase, natural light extends into the center of the living room.


Above the desk is the bathroom, and two bedrooms above the dining area. By extending the height of the second volume within the allowed regulations, it was possible to realize a mezzanine in the bedroom on the second floor, and thus achieving maximum use of the floor space. During the construction of the house, the client decided to add a garden shed to the program. This was the fourth and final volume in the back of the building plot.


This terraced house is situated in a conservation area and is served with a number of planning rules to answer to. In consultation with the urban design services, there was opted for a sloped roof parallel to the street. This principle was applied to all four elements of the house. The concepts of the succession of the four parts are drawn in the use of materials and detailing. The bare structure is considered as finishing and expresses the concept. The house consists of two longitudinal walls of painted brick and divided by transverse walls erected in a concrete block. There is no distinction between materials for the exterior and interior shell. The exterior facades and interior walls are in the same concrete block, where the same block window principle is also used.

Project team
Product Specifications
BrandCategoryProducts
Edelbeton n.v.Concrete blocks
Fosbury & Sons Co-Work
next project

Fosbury & Sons Co-Work

Restaurants
Antwerp, Belgium - Build completed in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter