House 2210 in Polánky nad Dědinou

House 2210 in Polánky nad Dědinou

Architect
Alexandr Skalický architekt - ASMM
Location
Třebechovice pod Orebem, Czech Republic
Project Year
2012
Category
Housing

House 2210 in Polánky nad Dědinou

Alexandr Skalický architekt - ASMM as Architects

The house in the small village of Polánky nad Dědinou stands on the outskirts of the village. At the very beginning, the architect thought that the appearance of the house would have to respect the rural character of the other houses in the village much more. Nevertheless, during the design work, it turned out that no criteria had been set on building activities in the given area and that, besides modern architectural concept of the house, the prospective house owner felt strongly on its low-energy design. The building plot is located on the outskirts of the village development and the garden overlooks the surrounding fields in the south and west. This means that the house is not directly confronted with the other houses in the village. The designers therefore made the most of the chances offered by the location of the building plot. The windows of the residential rooms (located on the southern side of the house) look out on the garden. There are almost no windows on the northern side except for a larger glazed area between the outside space and the hall near the main entrance. The concept of the house is based on the principle of alternation of the outside and inside spaces of the house and on a different appearance of the house in respect of its surroundings and of the points of the compass. The outside entrance areas defined by paving are followed by smaller communication spaces in the house connected with larger residential rooms and ways out to the garden or to the roof terrace. The main entrance with the glazed wall along with the garage are on the northern side. There is a narrow corridor between the hall and the residential room with an incorporated kitchen. The large windows in the residential room overlooking the neighbouring fields interconnect the house with the garden. At the northern side, the house is provided with a straight-run stairway leading to the first floor with bedrooms. The stairway was intentionally turned backwards against the entrance to the living room so that it would be less prominent in the room and so that it would not draw attention. Behind the narrow stairway corridor, there is a small hall with doors leading to individual rooms on the first floor. The roof terrace overlooking the whole valley is accessible through the bedroom. Alexandr Skalicky

Project Credits
House on a Hillside
next project

House on a Hillside

Private Houses
Otura, Granada, Spain - Build completed in 2006
View Project