House and Office in Hofu

House and Office in Hofu

Architect
Tato Architects
Location
Hofu, Yamaguchi, Japan | View Map
Project Year
2018
Category
Offices

Private Houses
Shinkenchiku sha

House and Office in Hofu

Tato Architects as Architects

“House and Office in Hofu” is a renovation project of a 40-year-old building. The steel-frame structured building was remodeled to include various spaces such as living, office, warehouse, shop and more.

 

The client for this project is the owner of a brewery founded in 1865. Apart from the traditional products soy and miso, the company also work on developing new products using the old techniques refined through the brewery’s history.

While the brewing is located elsewhere, the client wanted to create a place with a cleaner atmosphere for other parts of the business; such as office space, shop and storage space for nationwide distribution of the products. Fortunately, the building for this renovation project was large, so it was possible to create both House and Business within the frame of the existing architecture.

 

Wanting to bring a part of the brewery’s history into the project, the outer walls was clad in wood, from old miso barrels, disassembled by the client. The charred wood refers both to the brand image but also to its surroundings.


The roof and main structure of the building was kept intact and a plan element was inserted into the open space, rotated 45 degrees against the existing buildings grid. The idea of twisting the spaces 45 degrees is to create a more ambiguous feel between the old and new architecture. It also creates diverse spaces under the eaves and courtyards, like wedged pieces of land between square fields.

 

Due to the mixed-use nature of this building, an unspecified number of people enter and leave daily.

 

Therefore, we choose to place the buildings functions so that they gradually become more private. The warehouse and shop is located to the north facing the road, the office and prototyping room for product development is placed in the center, and furthest back to the south is the client’s residence.

 

Looking from one room, the layers of glass doors and walls create depth and gradation, blurring the boundaries between spaces.

Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More