House Asn

Nico van der Meulen Architects as Architects

The original house was a very run-down 1950’s bungalow in an established area of Johannesburg. The client requested that we completely renovated and enlarged it for his family. The basic footprint was north facing, making it easy to base the new building on this footprint, removing most of the internal ground floor walls to create a large open space for the entrance hall, family room, kitchen and dining room.  

 The approach to the house was designed to include a walkway over the water feature with a podium for a sculpture. An existing study was kept for the owner’s wife as a home office, as she sees clients at home, with a view of a Regardt van der Meulen sculpture over the water feature.

A new bar was added next to an expansive lanai, with an 12m frameless folding door opening the living spaces and bar to the lanai.  A new pool with an adjoining fire-pit was built on the north side of the property.   The family room is a double volume space behind the lanai, getting full north sun in winter through the floor to ceiling windows above the lanai.

The existing downstairs bedrooms were converted into a guest suite, gym and kid’s playroom, complete with a climbing wall.    

The new first floor includes a pyjama lounge in the double volume space over the family room, main suite, two kid’s suites and a study.  Special attention was paid to the security between the ground and first floor.

As the first floor was too narrow to create a north facing bathroom for the main suite the roof was raised over the bathroom to bring in north light above the passage roof, as well as east facing sliding doors onto a balcony, screened by a hedge in rusted steel planters.

The main suite has a suspended couch for reading on the balcony, allowing it to swing gently in the breeze.

Featured Projects
Latest Products
News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More