House D in O

House D in O

Architect
Matthias R Schmalohr
Location
Oelde, Germany
Category
Housing

House D in O

Matthias R Schmalohr as Architects

The virtually ‚shocking‘ modern extension with its red fair-faced concrete and the flat roof opens the normality of living under a saddle-roof. The small estate house from the fifties, the basis of the extension, is not being copied or falsified by using the technical advances of the 21st century, but experiences an independent, modern continuation. Thus inside, at close range to each other, very different worlds of experiences emerge: the significance of great apertures, wide views, multistorey openness in contrast to the fragmentation and narrowness of the past. What makes the ensemble, including a new carport, so fascinating, is the contrast and the interplay of all these influences. Different dates of origin lead, consequently from an architectural point of view, to different results.


From the outside it’s like a model built to full scale. If all buildings were this basic, all those home maintenance suppliers would be doomed to ruin: no more need to clean out the gutters, paint the exterior, or anxiously check that the house is well sealed. There’s not a conventional joint to be seen. On the outside, this Pueblo house consists of nothing but exposed concrete, glass and window frames. Everything omitted here means a reduction of material and maintenance. The most flexible dual use of the site, for the benefit of three generations, is also consistent from an ecological point of view. Over 50 years after the completion of the Aachen cooperative building society’s Type E12 housing estate home, still in a near-original state of preservation, Matthias R Schmalohr sought a contrast that would emphasize the distinctiveness of the two building masses – the existing house and the new extension – linked by a glass corridor. On one side cosy confinement and romantically small spaces, on the other large openings, long vistas and double-height voids in a living space of only 95 square metres.


Although something almost fort-like assures its domestic intimacy, this house is liberating in the sense of Modernism’s old motto of ‘liberated living’. Does it also live up to the images of classic Modernism? The modern interior is dominated by minimalism, limited material and colours, hidden technology and complete or selective views. A floor-to-ceiling sliding door facing the terrace and entrance platform provides views of the south-facing garden and the carport with storage room – also newly built. The dining area, shielded from view, is lit by the large library gallery window, which looks to the east. The toilet on the ground floor, built into an oaken cupboard, continues its dark appearance on the outside wall. At the moment the young family uses two-thirds of the attic, belonging to the grandparents gabled house, as their first floor: a bathroom with a dressing room connected to it, and a room for a child. The parents’ bedroom, also upstairs, is little more than a bunt, comparable to the sleeping accommodations on a steamship from the 1920s. The interior is kept without accessories, and the smooth surfaces of the walls and the furniture meet at the shadow gap.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More