House in a Steel Corset

House in a Steel Corset

Architect
ŠÉPKA ARCHITEKTI
Location
OsvobozeníNr. 442/22, Prague, Suchdol, Czech Republic | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Aleš Jungmann

House in a Steel Corset

ŠÉPKA ARCHITEKTI as Architects

It is the construction modification of a family house in Prague, which was completed and reconstructed several times as an originally recreational building from the 1930s for permanent residence. Considering these interventions, its stability was no longer sufficient. The fundamental decision was thus to complement and in general stiffen the construction with a steel corset. Another problem was the original mansard roof, which had a thickness of only 15 cm. The removal of the entire roof, which we decided for in the end, allowed not only a more effective resolution of the problem of the weatherproofing, but also adaptation of the layout on the second floor above ground so that it met the demands of the investor.

 

The second floor is also expanded by a new room in the space of the former terrace. The steel corset is not only a technical element; it is intended also as a trellis for climbing plants, and consolidates the entire building in terms of the architecture. The whole corset is comprised of the same steel prisms welded from L profiles in a module of 1280 mm. This module made it possible to ideally preserve the existing openings of the retained part of the building.

 

The masonry construction of the second floor from lightweight concrete blocks complements the bearing steel part and helps carry the new roof reinforced concrete slab, which will serve as a walkable terrace with a garden modification. Access to the roof directly from the garden is made possible by a service staircase, which is designed from the side of the building within the steel construction. The interior of the second floor leaves the concrete blocks and concrete ceiling visible. Along with the supporting steel structure, all materials are therefore admitted in their natural form.

 

This rough interior is complemented by mobile furniture made of birch plywood in the form of sleeping cells, cabinets that divide the rooms and solitary furniture. An integral part of each room was the design of the curtains. Every family member chose his or her colour solution on the same selected theme. The interior and exterior of the building create a platform that will change over time.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
SuppliersMastavby s.r.o.
Product Spec Sheet
Suppliers
Children’s Healthcare of Atlanta
next project

Children’s Healthcare of Atlanta

Hospitals
Atlanta, Georgia, USA - Build completed in 2018
View Project