House in Matsubase

House in Matsubase

Architect
Shinji Nakano Architects
Location
Kumamoto, Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Yashiro photo office

House in Matsubase

Shinji Nakano Architects as Architects

It is a house for couples who took over a large site. The main building where the elderly mother lived was damaged and demolished by the 2016 Kumamoto earthquake. The site was surrounded by tall block fences with a barn and garden trees left behind. The owner requested a space full of privacy and light.

 

First, the block fence surrounding the site was reinforced and reused to meet current standards to protect privacy from the road. By referring to the two-step roof of the barn that was left on the site, a part of the roof was lifted to create a 360 ° opening, and a cross-sectional configuration related to the area through the building.

 

The line of sight from the road extends along the top of the block wall and passes through the two steps of the roof to the sky. This gap is also a high-side light that delivers stable light inside that is not affected by the surrounding environment. The 2.7 meter square grid was used as a structural rule, and a living room and a dining room were placed under the raised roof, and private rooms and water were placed around it. The partitions, which are adjusted according to the required area of ​​each room, release the plane from the structure and create various sequences. At this time, the rooms in the east and west and the living room share light and wind, the role of the block wall outside replaces the wall under the beam, and the external physical experience continues inside.

 

Material Used :
1. Roof - Japanese roof tile - Tsuruya
2. Wall - Siding board - Nichiha

This story is available in multiple languages
Share or Add House in Matsubase to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Wall - Siding board NICHIHA
Roof - Japanese roof tile Tsuruya
Product Spec Sheet
Wall - Siding board
by NICHIHA
Roof - Japanese roof tile
by Tsuruya
Wilson Residence
next project

Wilson Residence

Private Houses
Venice, Los Angeles, California, United States - Build completed in 2015
View Project