House in palihue

House in palihue

Location
Bahía Blanca, Argentina
Project Year
2016
Category
Housing

House in Palihue / Bernardo Rosello

Ramiro Sosa - Fotografía de arquitectura as Photographers

Located in a residential quarter of low housing density less than 10 minutes drive from the center of Bahia Blanca, the house was designed according to the needs of customer use, who he requested: a family area, guest area, mainly for their children who do not reside permanently, and an area for private use. To achieve a smooth functioning project organization provides in these 3 areas can be used to each other independently.


Having as limit the dimensional characteristics of the site, the project is organized from a single structural module that is repeated in a rhythmic sequence forming the different spaces. That regular geometry base, consisting of steel columns, concrete wall and aluminum frames, synthesizes constructively and with few details all the work.


The shape of the housing is a direct result of the constructive logic that the project has, from its law. The definition of the object as a formal totality given from the positioning of such constructive modules that colonize the site and organize various outdoor areas. These empty spaces or courtyards that house shape generates, have a specific use (social courtyard, patio reading, patio transition with the city, etc.) that interact with interiors that define.


To achieve thermal efficiency, reinforced concrete walls were executed in two phases: first, the outer face of a structural nature, then the inside prefabricated modules on site prepositioning of all barriers and insulation necessary to ensure indoor comfort mounted. For glazed windows exposed to the summer sun, trees and shrubs were placed with the function of regulating the direct natural light.


Name: House in Palihue


Project and construction management: Bernardo Rosello


Client: Oscar Altamirano


Structural Engineering: Enrique Gil


Constructor: Anibal Soto


Electric Installation / Home Automation: Carlos Martinez


Water, Gas, Thermodynamics: Emiliano Gasparrini


Project: 2014


Construction: 2015 / 2016


Location: Parque Palihue Neighborhood, Bahía Blanca, Buenos Aires, Argentina


Lot Surface: 583 m2 Building Surface: 225 m2


Proveedores: SIKA, chemical products. (www.sika.com) JOHNSON ACERO, kitchen furniture (www.johnsonacero.com) DUCASSE, ironworks and furniture (www.ducasse.com.ar) SHERWIN WILLIAMS, paintings (www.sherwin.com.ar)


Photographer: Ramiro Sosa


Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More