House in Shimouma
Kazuhisa Kota

House in Shimouma

Studio Nora as Architects

House in Shimouma is a minimalist residence located in Tokyo, Japan, designed by Studio Nora. Located on the north side of the mini-development consisting of six detached houses, the neighboring houses are very close in proximity to the south and east sides, while the north side is far away from redevelopment around Shibuya Station due to the height difference of the site.

 

The architects aimed to create a wide and rich space for residents in the otherwise limited volume from the strict north side diagonal regulations and the parking lot requirement on the first floor. First, a three-story building with a two-layer cantilevered wooden volume placed on an RC box buried in a half-story basement was opened toward the northern sky that expanded the entire house.

 

From the north-facing roof balcony, a skylight allows light to enter the room, and the natural wind that has entered from various parts of the room passes through the roof balcony. The two slits, which are provided between the layers of the building, do not look at any of the surrounding houses.

 

In addition, the slight direct light that enters through the slits makes the homeowner feel the shift in time. In order to enjoy the nature that comes from the roof balcony and the slits throughout the building, a three-dimensional space structure was created by connecting six floors with half layers in a three-layer structure and connecting them with a central staircase.

 

The staircase through which light and wind pass, fulfills the owner’s desire to make the house feel like a family wherever you are. Although it is in a densely populated residential area in Tokyo, you can enjoy nature to the fullest without worrying about the line of sight of the surroundings. Hope to become a place of rich and flexible life.

 

House in Shimouma is a minimalist residence located in Tokyo, Japan, designed by Studio Nora. Located on the north side of the mini-development consisting of six detached houses, the neighboring houses are very close in proximity to the south and east sides, while the north side is far away from redevelopment around Shibuya Station due to the height difference of the site.

 

The architects aimed to create a wide and rich space for residents in the otherwise limited volume from the strict north side diagonal regulations and the parking lot requirement on the first floor. First, a three-story building with a two-layer cantilevered wooden volume placed on an RC box buried in a half-story basement was opened toward the northern sky that expanded the entire house. From the north-facing roof balcony, a skylight allows light to enter the room, and the natural wind that has entered from various parts of the room passes through the roof balcony.

 

The two slits, which are provided between the layers of the building, do not look at any of the surrounding houses. In addition, the slight direct light that enters through the slits makes the homeowner feel the shift in time. In order to enjoy the nature that comes from the roof balcony and the slits throughout the building, a three-dimensional space structure was created by connecting six floors with half layers in a three-layer structure and connecting them with a central staircase.

 

The staircase through which light and wind pass, fulfills the owner’s desire to make the house feel like a family wherever you are. Although it is in a densely populated residential area in Tokyo, you can enjoy nature to the fullest without worrying about the line of sight of the surroundings. Hope to become a place of rich and flexible life.

 

Material Used:

1. Facade : Galvalume steel plate

2. Flooring : Kuroki Soken : Natural Oak

3. Bath Tab : Hibino Kagaku Kogyo : Half Unit Bath

Read story in DeutschItalianoPortuguês and Français

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Batlleiroig recovers and improves historic promenade in Reus
24 Jul 2024 News
Batlleiroig recovers and improves historic promenade in Reus

Barcelona-based Batlleiroig, a multidisciplinary planning, landscaping, and architecture studio, has... More

Semillas creates educational space in Peru’s central jungle to promote cultural and environmental preservation
24 Jul 2024 News
Semillas creates educational space in Peru’s central jungle to promote cultural and environmental preservation

Established in 2014, Semillas is a Peruvian non-profit organization that develops architectural proj... More

MVRDV imagines mixed-use Pixel development in Abu Dhabi as an oyster
23 Jul 2024 News
MVRDV imagines mixed-use Pixel development in Abu Dhabi as an oyster

International architectural practice MVRDV has completed Pixel, a mixed-use development project in A... More

Atelier L’Abri’s design for minimal wooden pavilion embraces sustainable regeneration and self-sufficiency
22 Jul 2024 News
Atelier L’Abri’s design for minimal wooden pavilion embraces sustainable regeneration and self-sufficiency

Montreal-based architecture and construction studio Atelier L’Abri has completed the Melba Pav... More

Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy
19 Jul 2024 News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy

The Port of Seattle recently broke ground on the new Maritime Innovation Center at Fishermen’s... More

Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague
19 Jul 2024 News
Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague

Prague-based creative studio QARTA Architektura has completed the development of an apartment comple... More

Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten
19 Jul 2024 News
Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten

Baumschlager Eberle Architekten is an international architectural firm known for its contextual inte... More

XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More